Otroci avtizem prerastejo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Otroci. Pri nekaterih znaki avtizma postopoma izginjajo z odraščanjem.
Oglej si celoten članek

Nekateri otroci, pri katerih se že zgodaj kažejo znaki avtizma, pozneje simptome prerastejo in kot odrasli z avtizmom nimajo težav. To je pokazala obsežna ameriška raziskava, ki jo je izvedla organizacija Nacionalni inštituti za zdravje (NIH).

Naučijo se premagati ovire

Raziskava je bila objavljena v strokovni reviji Journal of Child Psychology and Psychiatry, v njej pa je sodelovalo 44 enako starih otrok, pri katerih je bila diagnosticirana enaka (blažja) oblika avtizma. Otroke so spremljali več let ter opazovali njihov psihološki in motorični razvoj, pri tem pa kljub enakim terapevtskim pristopom in vzgoji opazili velike razlike. Nekateri so postopoma izboljševali svoje socialne veščine in v nekaj letih povsem izgubili vse znake avtizma, medtem ko se pri drugih stanje ni spremenilo oziroma se je poslabšalo.

Raziskovalci menijo, da se nekateri otroci preprosto naučijo bolje premagovati ovire, ki jih povzroča avtizem, in se njihovi možgani spremenijo tako, da najdejo pot okrog njih oziroma ovire prikrijejo. Avtizem je pri njih torej še vedno prisoten, le da se z njim drugače spopadajo. To odkritje bo podlaga za nove vrste zdravljenja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.