Oranžni plodovi za na pot

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Na poti so za otroke primerni lahki in nasitni prigrizki, ne prazne kalorije sladkarij.
Oglej si celoten članek

"Prigrizki naj bodo lahko prebavljivi, mleka na poti ne uživajte, dovoljeni pa so jogurti in skute," poudarja Marija Merljak, diplomirana inženirka živilske tehnologije. Dobre so jedi z veliko vitamina A (korenje, melona, buče, lubenica) in jedi z vitaminom B6 (banane, prekajen losos, orehi, arašidi, kuhano jajce ...). "Na kose narezana živila shranite v posode in hladilne torbe," svetuje  Merljakova. Za pomiritev želodca pa priporoča metin ali melisin čaj z medom, melisnice (bombone) ali naravne žele bombone. "Prav pridejo tudi polnozrnati keksi z malo maščob in manj sladkorja, najboljša pijača pa je voda," dodaja.

Ne umetnim barvilom

Merljakova odsvetuje mastno in ocvrto hrano, jedi iz pločevink, ostre začimbe, surovo čebulo, stročnice, sveže zelje in suhomesnate jedi. Za otroke še posebej velja, da naj jim ne bi dajali bombonov z umetnimi barvili, sladoleda ali raznih kol z umetnimi barvili, ker zavirajo apetit. Posledica pa je, da je otrok lačen in siten.

Koruzni mafini

Sestavine:

  • ena paprika
  • 100 g vložene koruze
  • 100 g naribanega sira
  • 150 g koruznega zdroba
  • 100 g gladke moke
  • 3 vrečke pecilnega praška
  • eno jajce
  • 60 ml olja
  • 300 g jogurta
  • malo soli
  • sesekljan koper in peteršilj

Priprava:
V posodo stresemo narezano papriko, odcejeno vloženo koruzo, nariban sir, koruzni zdrob, moko, pecilni prašek, jajce, olje, jogurt, sol ter sesekljan koper in peteršilj. Pečemo v modelčkih za mafine 15–20 minut pri 180 stopinjah.

Hitro pecivo

Sestavine:

  • pol zavitka otroških piškotov
  • sadni sok (po občutku)
  • malo čokolade
  • nekaj žlic mletih orehov, lešnikov ali mandljev
  • narezano suho sadje
  • na lističe narezani mandlji

Priprava:
Otroške piškote zmešamo s sadnim sokom in čokolado, dodamo mlete orehe, lešnike, mandlje in narezano suho sadje (marelice, slive ...). Zmešamo, oblikujemo v klobaso, okrasimo z lističi mandljev, zavijemo v alufolijo ali folijo za živila, ohladimo in med potjo sproti režemo na rezine.

Metin sirup

Sestavine:

  • 6–8 večjih limon (najbolje neškropljenih)
  • 2 pesti opranih metinih listov
  • 1 kg sladkorja

Priprava:

Liter  vode zavremo in ohladimo. Dodamo sok  limon in oprane metine liste. Po 48 urah vsebino precedimo in dodamo skoraj kilogram sladkorja, premešamo in napolnimo steklenice. Metin sirup na poti sproti redčimo z (mineralno) vodo.

Vsi recepti so iz knjige Zdrava prehrana je prava odločitev, M. Merljak in M. Koman, Prešernova družba 2011.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.