"Prigrizki naj bodo lahko prebavljivi, mleka na poti ne uživajte, dovoljeni pa so jogurti in skute," poudarja Marija Merljak, diplomirana inženirka živilske tehnologije. Dobre so jedi z veliko vitamina A (korenje, melona, buče, lubenica) in jedi z vitaminom B6 (banane, prekajen losos, orehi, arašidi, kuhano jajce ...). "Na kose narezana živila shranite v posode in hladilne torbe," svetuje Merljakova. Za pomiritev želodca pa priporoča metin ali melisin čaj z medom, melisnice (bombone) ali naravne žele bombone. "Prav pridejo tudi polnozrnati keksi z malo maščob in manj sladkorja, najboljša pijača pa je voda," dodaja.
Ne umetnim barvilom
Merljakova odsvetuje mastno in ocvrto hrano, jedi iz pločevink, ostre začimbe, surovo čebulo, stročnice, sveže zelje in suhomesnate jedi. Za otroke še posebej velja, da naj jim ne bi dajali bombonov z umetnimi barvili, sladoleda ali raznih kol z umetnimi barvili, ker zavirajo apetit. Posledica pa je, da je otrok lačen in siten.
Koruzni mafini
Sestavine:
- ena paprika
- 100 g vložene koruze
- 100 g naribanega sira
- 150 g koruznega zdroba
- 100 g gladke moke
- 3 vrečke pecilnega praška
- eno jajce
- 60 ml olja
- 300 g jogurta
- malo soli
- sesekljan koper in peteršilj
Priprava:
V posodo stresemo narezano papriko, odcejeno vloženo koruzo, nariban sir, koruzni zdrob, moko, pecilni prašek, jajce, olje, jogurt, sol ter sesekljan koper in peteršilj. Pečemo v modelčkih za mafine 15–20 minut pri 180 stopinjah.
Hitro pecivo
Sestavine:
- pol zavitka otroških piškotov
- sadni sok (po občutku)
- malo čokolade
- nekaj žlic mletih orehov, lešnikov ali mandljev
- narezano suho sadje
- na lističe narezani mandlji
Priprava:
Otroške piškote zmešamo s sadnim sokom in čokolado, dodamo mlete orehe, lešnike, mandlje in narezano suho sadje (marelice, slive ...). Zmešamo, oblikujemo v klobaso, okrasimo z lističi mandljev, zavijemo v alufolijo ali folijo za živila, ohladimo in med potjo sproti režemo na rezine.
Metin sirup
Sestavine:
- 6–8 večjih limon (najbolje neškropljenih)
- 2 pesti opranih metinih listov
- 1 kg sladkorja
Priprava:
Liter vode zavremo in ohladimo. Dodamo sok limon in oprane metine liste. Po 48 urah vsebino precedimo in dodamo skoraj kilogram sladkorja, premešamo in napolnimo steklenice. Metin sirup na poti sproti redčimo z (mineralno) vodo.
Vsi recepti so iz knjige Zdrava prehrana je prava odločitev, M. Merljak in M. Koman, Prešernova družba 2011.