Tuna, marinirana v pomarančni lupini in limononi verbeni s hladno juho hruške, kakija in
breskve
Sestavine:
– 100 g file tune (Carlo forte – Sardegna),
– 1 pomaranča,
– 1 strok vanilije,
– nageljnove žbice,
– muškatni oreh,
– rdeči poper,
– med reseljike,
– limonina verbena,
– meta,
– 1 dl pomarančnega soka,
– 1 dl vode,
– 1 hruška,
– 1 kaki,
– 1 breskev.
Postopek priprave:
Tuno 24 ur mariniramo v lupini pomaranče z lističi sveže verbene. Juho pripravimo z rdečim
poprom, vanilijo, nageljnovimi žbicami, muškatnim orehom, medom reseljike, meto, vodo in
pomarančnim sokom. Vse skupaj do polovice pokuhamo na lahkem ognju. Pustimo počivati čez noč.
Ohlajeno precedimo, da dobimo gladko tekočo emulzijo. Pred serviranjem ji dodamo še sadje. Tuno
popečemo na visoki temperaturi brez obračanja. Pazimo, da v sredici ostane rožnata in da njena
temperatura ne preseže 30 stopinj Celzija. Serviramo juho in na krožnik ločeno na paličici dodamo
file tune, ki ga vzdolžno prerežemo. Začinimo s fino soljo morske alge.
Recept nam je zaupala
Manuela Kocjan iz gostilne Apolonija na Krasu.
Omamna tunina specialiteta
Še zmeraj ne veste, s čim bi danes presenetili svoje goste? Naj bomo mi vaš joker; ponujamo vam recept za specialiteto, ki bo vaše goste popeljala v svet omame.