Očarljivec, ki ga ljubijo milijoni

Foto: Žurnal24 Gradili so ga kar sedem let, zaradi njega je bilo prelitega že veliko črnila, a
Pariz ima Eifflov stolp od leta 1889, London ima London Eye šele od začetka tega tisočletja. A Londonsko oko je že med najbolj priljubljenimi znamenitostmi na svetu.
Oglej si celoten članek

Na London Eye, ki se od 31. decembra 1999 (ko so ga odprli, so mislili, da se bo kolo vrtelo samo pet let) vrti na južnem bregu Temze, se je 5. junija povzpel že tridesetmilijonti obiskovalec, vsako leto pa si britansko prestolnico z Londonskega očesa ogleda približno 3,75 milijona ljudi. Kolo nad Temzo tako vsako leto privabi več obiskovalcev kot slavna londonska katedrala St. Paul's nedaleč stran, indijski mavzolej Tadž Mahal ali piramide v egiptovski Gizi – Tadž Mahal si na leto ogleda 2,4 milijona obiskovalcev, St, Paul's Cathedral dva milijona in piramide v Gizi tri milijone obiskovalcev. Od začetka obratovanja se je 135 metrov visoko kolo zavrtelo 37.500-krat, kar je enako razdalji med Londonom in Sydneyjem. Na kolesu je 32 kapsul, vsaka sprejme približno 25 potnikov – odrasli morajo za "polet" plačati 15,5 funta. Ob lepem vremenu se s kolesa vidi celo 40 kilometrov daleč.

 

Preberite še:

Polet nad Veliko Britanijo
Na London budno zre veliko oko
Velikost je pomembna!

Radi ga imata Kate in Jessica
Z Londonskega očesa na britansko prestolnico radi zrejo tudi zvezdniki in modrokrvneži – Kate Moss naj bi bila na kolesu že petindvajsetkrat, Jessica Alba enaintridesetkrat, redna gosta pa sta, po pisanju britanskih časopisov, tudi princ Harry in njegov ded princ Filip, mož kraljice Elizabete II. Čeprav naj bi London po prvotnih načrtih krasilo le pet let, je velikansko belo razgledno kolo danes torej ena najbolj prepoznavnih znamenitosti Velike Britanije.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.