Domači dišijo lepše
Parklje in miklavže iz krušnega testa lahko seveda kupite v vsaki trgovini. Če jih boste spekli sami – uspeli bodo zagotovo –, pa bodo ne le slastnejši, ampak tudi bolj zdravi. Iz testa lahko ustvarite tudi parklja v ženski obliki pa seveda še marsikaj. Želimo vam prijetno ustvarjanje!
Sestavine:
Za kvasec:
- 1 kvas
- 5 žlic mleka
- sladkor
- moka
- 60 dag moke
- 25 dag masla
- pol jogurtovega lončka sladkorja
- 1,5 kisle smetane
- 3 rumenjaki
- nastrgana limonina lupinica
- rozine, jajce
Postopek:
- Pripravite kvasec: v skledici zmešajte mleko, nadrobljen kvas, sladkor in moko. Na toplem pustite stati vsaj 10 minut, da kvasec nekoliko vzhaja.
- V skledo presejte moko, dodajte sladkor, premešajte in dodajte sol. V jamico na sredini vlijte kvasec.
- Maslo pri nenehnem mešanju raztopite v mleku. Ko je zmes mlačna, jo prilijte k moki in dodajte smetano. Testo gnetite, dokler ne postane gladko in se ne oprijema več rok.
- Testo oblikujte v kepo in ga pustite na toplem eno uro.
- Vzhajano testo pregnetite in razdelite na 16 delov. Razdelite na štručke, iz katerih oblikujte parklje: štručko sploščite na centimeter in pol debeline.
- Najprej oblikujte glavo, ki jo zarežete z ostrim nožem ter oblikujete rožička. Razpolovite spodnji del in oblikujte nogi, zarežite ob levi in desni strani trupa in oblikujte roke. Parklje namažite s stepenim jajcem, ki ste mu dodali dve žlici sladkorja in dve žlici mleka. Za oči v glavo zapičite rozine in zarežite za usta, kamor boste vstavili jezik.
- Parklje pecite 30 minut pri 170–180 stopinjah Celzija.
- V ohlajene parklje vstavite rdeče jezike, ki ste jih izrezali iz papirja ali rdečega traku, uporabite pa lahko tudi kandirane češnje.
Pa dober tek!