Nasveti za gobarjenje

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Gobarjenje. Na sezono bo treba še počakati.
Oglej si celoten članek

Na sezono gobarjenja bo treba po besedah Ane Ivanovič iz Gobarskega društva Bisernica Celje počakati vsaj do prvega nekajdnevnega deževja, toda čas do odhoda v gozd lahko pametno izkoristite za to, da se o gobah temeljito poučite.

Vpišite se v društvo

"Brez obsežnega predznanja sami gob nikar ne nabirajte. Tudi če s seboj vzamete knjigo, to nikakor ni dovolj varno," poudarja Ivanovičeva. "Najbolje je, da se pridružite lokalnemu gobarskemu društvu in tako preprečite zastrupitve, ki se lahko končajo tudi usodno," dodaja. Prepogosto se namreč zgodi, da se prav zaradi neznanja v košari med užitnimi najdejo tudi zelo strupene gobe.

V Sloveniji vam je na voljo 25 gobarskih društev, v katera se lahko včlanite kadarkoli. Svoje znanje o gobah boste gradili postopoma, s skupnimi izleti in izobraževalnimi predavanji, do takrat pa sami raje ne poskušajte sreče. "Začetnikom pri gobarjenju priporočam, naj se omejijo zgolj na nabiranje jurčkov in lisičk, ki so zlahka prepoznavni," pravi Ivanovičeva. Več informacij o društvih najdete na spletni strani Gobe-zveza.si.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.