Našli najstarejšo naslikano uro

Foto: Žurnal24 Cosimo I. de Medici s pripravo za merjenje časa, ki je bila v tistih časih še ve
Strokovnjaki so našli dokaz o verjetno najstarejši upodobitvi ure iz 16. stoletja.
Oglej si celoten članek

Muzej znanosti preiskuje 450 let star portret, na katerem je najverjetneje upodobljen firenški vojvoda Cosimo I. de Medici. V roki nosi odprto zlato uro kot simbol bogastva in naprednosti, poroča BBC.

Prve ure so se pojavile okoli leta 1500 v Nemčiji, medtem ko je portret, ki je delo renesančnega slikarja Mada da San Friena, nastal okoli leta 1560. Strokovnjaki iz muzeja, kjer so sliko razstavili v galeriji, namenjeni merjenju časa, menijo, da ura izvira z juga Nemčija. Cosimo je bil sicer znan kot velik mecen znanosti in tehnologije, zato je zelo mogoče, da je imel svojo lastno uro.

Da je upodobljen prav Medici, po besedah strokovnjakov kaže žig Medica na zadnjem delu platna, prav tako pa je oseba na sliki, upodobljena v svojih zgodnjih 40-ih, zelo podobna kasnejšim upodobitvam Medica.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.