Priprava hrane. “Zdrave in cenovno dostopne so mnoge žitarice, na primer ovsena in prosena kaša, tudi ješprenj. Kilogram vsake stane manj kot dva evra, iz njega pa lahko pripravimo kar nekaj obrokov,” pravi Živa Korošec z Inštituta za nutricionistiko. Iz vseh žit lahko pripravimo okusne in zdrave rižote, “lahko naredimo polpete ali jih kot zakuho dodamo v juho”.
Zaradi vse slabših finančnih razmer in podražitev hrane nam je dala številne koristne nasvete, kako lahko jemo poceni, a še vedno zdravo.
Stročnice in zelenjava
“Tudi kuskus in polenta nista draga, polenta je še posebno okusna, če vanjo med kuhanjem dodamo narezano zelenjavo,” svetuje Koroščeva. Veliko okusnih in zdravih jedi se da pripraviti iz stročnic, ki so poceni in hranljive. Po njenih besedah se jih izplača kupovati nepakirane, saj so takšne še cenejše. “Iz stročnic lahko pripravimo hranljive enolončnice, narastke, zelo okusni so tudi namazi,” pravi.
“Zelenjava, ki je vse leto cenovno zelo dostopna, je korenje, zelena, čebula, česen, sveža rdeča pesa, por, krompir, zelje in razne solate,” našteva.
Marsikaj se da narediti tudi iz moke, od žgancev do testa, ki ga lahko uporabimo za kruh, zavitke, testenine in podobno. “Pametno je biti pozoren tudi na to, kaj je sezonsko, saj so tista živila po navadi cenejša,” dodaja.
Vzemite si čas za kuho
Dala nam je tudi primer poceni zdravega in hkrati okusnega kosila: fižolova juha, ješprenjeva rižota z zelenjavo, kot je korenje, čebula, bučka ali solata iz rdečega radiča. Iz teh sestavin lahko pripravimo zdravo kosilo za štiri ljudi za manj kot
evro po osebi.
“Da se seveda pripraviti še marsikaj. Treba je spoznati sestavine in si dovoliti eksperimentirati z njimi,” pravi Koroščeva in dodaja: “Zdrave, osnovne sestavine so po navadi cenejše, le čas za kuhanje si
moramo vzeti.”
to pa je res poceni :(:(
Zelo pametno, pošljite to na vlado in nam bodo še bolj znižali povprečno bruto plačo, saj lahko z enim evrom …
slovenski, BIO česen 13 5o evra za kilogram