Sezona žara je v polnem teku. Preverite, ali ste mojster žara oziroma ali delate eno od spodnjih napak.
1. Pivo za okus?
Kadar na brikete za žar pade kapljica maščobe, v zrak švigne močan plamen, ki ga mnogi pogasijo s pivom. Napaka! Mišljenje, da pivo okus mesa izboljša, je namreč zmotno. Pivo bo z mesa spralo začimbe, če imate smolo, pa se bo zaradi tekočine dvignil pepel in umazal meso.
2. Klobas ne obračajte vsako minuto
Mnogi menijo, da je treba klobase na žaru ves čas obračati, saj bodo le tako enakomerno pečene. Resnica je, da jih je treba obrniti šele takrat, ko so na eni strani lepo rjave. Če jih boste prepogosto obračali, bo notranjost surova. Še zlasti pri piščančjem mesu je zelo pomembno, da je meso dobro pečeno.
3. Pustite mesu, da "zadiha"
Z mesom takoj na krožnik? Ne! Meso dajte za nekaj minutk v posodo in jo pokrijte z aluminijasto folijo. Meso se bo v tem času še malo bolj omehčalo in stopilo v vaših ustih. Ta nasvet upoštevajte še zlati pri zrezkih.
4. Ne potrebujem klešč, saj imam vilico
Seveda lahko meso obrnete tudi z vilico, kljub temu to kuharji odsvetujejo, saj meso na ta način izgublja sočnost.
Največje zmote o žaru
Spadate med tiste, ki klobase na žaru ves čas obračajo? Ali tiste, ki meso zalivajo s pivom?
Kar pa ne pomeni da je primeren.. že balkanci so samo sami sebi primerni ..
to s pivom je star balkanski trik, tega itak nikjer na svetu ne delajo.
Ta napaka z pivom je kr pogosta. Nevem čemu je treba to. Pivo je za pit ne pa za zalivat …