Največje zmote o žaru

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Spadate med tiste, ki klobase na žaru ves čas obračajo? Ali tiste, ki meso zalivajo s pivom?
Oglej si celoten članek

Sezona žara je v polnem teku. Preverite, ali ste mojster žara oziroma ali delate eno od spodnjih napak.

1. Pivo za okus?
Kadar na brikete za žar pade kapljica maščobe, v zrak švigne močan plamen, ki ga mnogi pogasijo s pivom. Napaka! Mišljenje, da pivo okus mesa izboljša, je namreč zmotno. Pivo bo z mesa spralo začimbe, če imate smolo, pa se bo zaradi tekočine dvignil pepel in umazal meso.

2. Klobas ne obračajte vsako minuto
Mnogi menijo, da je treba klobase na žaru ves čas obračati, saj bodo le tako enakomerno pečene. Resnica je, da jih je treba obrniti šele takrat, ko so na eni strani lepo rjave. Če jih boste prepogosto obračali, bo notranjost surova. Še zlasti pri piščančjem mesu je zelo pomembno, da je meso dobro pečeno.

3. Pustite mesu, da "zadiha"
Z mesom takoj na krožnik? Ne! Meso dajte za nekaj minutk v posodo in jo pokrijte z aluminijasto folijo. Meso se bo v tem času še malo bolj omehčalo in stopilo v vaših ustih. Ta nasvet upoštevajte še zlati pri zrezkih.

4. Ne potrebujem klešč, saj imam vilico
Seveda lahko meso obrnete tudi z vilico, kljub temu to kuharji odsvetujejo, saj meso na ta način izgublja sočnost.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 21:53 20. Junij 2015.

    Kar pa ne pomeni da je primeren.. že balkanci so samo sami sebi primerni ..

  • 20:34 20. Junij 2015.

    to s pivom je star balkanski trik, tega itak nikjer na svetu ne delajo.

  • Ta napaka z pivom je kr pogosta. Nevem čemu je treba to. Pivo je za pit ne pa za zalivat …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.