In poznavalci pravijo, da je čudno, da tokijske restavracije niso dobile še zvezdic. Veliko sreče pri iskanju mize v Tokiu torej, če boste hoteli v eno od 150 restavracij, ki so skupaj prilezle do številke 191. Težko pričakovana rdeča knjižica (biblija za gurmane je izšla v japonščini in angleščini) je prva Michelinova "azijska izdaja", ki jo je Jean-Luc Naret, direktor Michelinovih vodičev, pospremil z besedami: "Tokio postaja velemesto z najboljš kuhinjo, mesto, ki ima največ naših zvezdic." Prav vse restavracije, ki so omenjene v vodiču, so dobile vsaj eno zvezdico, medtem ko je v Michelinovih izdajah za druga mesta običajno, da so v njih tudi restavracije brez zvezdic. Osem restavracij je dobilo tri zvezdice, 25 jih ima dve zvezdici, 117 restavracij, omenjenih v vodiču, pa ima eno zvezdico.
|
In zakaj je hrana v Tokiu tako dobra? "Zasluga gre živilom neprimerljive kakovosti, kuharskim tehnikam, dediščini in kulinarični tradiciji, ki se prenaša z generacije na generacijo, ter nadarjenim kuharjem," je razložil Naret. Japonsko hrano strežejo v 60 odstotkih restavracij iz vodiča, večina ostalih vabi s francosko kuhinjo, nekaj pa jih streže italijansko, špansko in kitajsko hrano. Nalogo iskanja najboljših restavracij so pri Michelinu zaupali ekipi petih "tajnih inšpektorjev" - trije so bili Evropejci, dva Japonca -, ki so leto in pol poskušali hrano v 1.500 restavracijah. V Tokiu je sicer približno 160.000 gostinskih lokalov.
Pariz, požri se!
Veliko boljše restavracije kot francoska prestolnica ima torej Tokio. In da bo francoska sramota še večja - kar tri od osmih tokijskih restavracij s tremi zvezdicami strežejo francosko hrano. Parižani se lahko tolažijo le s tem, da imajo več restavracij s tremi zvezdicami, deset.