Najstarejši Zemljan praznuje rojstni dan

Foto: Žurnal24 Tomoji Tanabe obožuje ocvrte škampe.
Japonec Tomoji Tanabe se je rodil v devetnajstem stoletju - v daljnem letu 1895. Svoj 113. rojstni dan praznuje 18. septembra.
Oglej si celoten članek

Tomoji je novinarjem, ki so ga obiskali, dejal, da si želi živeti "še kakšnih deset let". "Nočem umreti," je dejal čili in zdravi 113-letnik, ki je prišel že zelo daleč pri doseganju tega cilja.  Pravi tudi, da je srečen, da ima zdrav apetit in da je vedno veselo živel.

Ker so politiki tudi na Japonskem vedno tam, kjer so televizijske kamere, ga je obiskal tudi župan mesta Miyakonojo, ki je približno 900 kilometrov jugozahodno od prestolnice Tokio. Prinesel mu je velik šopek in ogromno skodelico za čaj, na kateri je neverjetni datum njegovega rojstva: 18. 9. 1895.

Rad ima ocvrte škampe
"Zdrav sem in veliko jem," je zatrdil Tanabe, ki so ga lani kot najstarejšega moškega zapisali v Guinnessovo knjigo rekordov. Seveda nas zanima, s čim se prehranjuje. Njegova najljubša jed so sicer ocvrti morski rakci, vendar pa je zadnja leta omejil jedi, ki jih je treba pripraviti v olju.

Veliko zelenjave, nič alkohola
Večinoma je zelenjavo, dolgost svojega življenja pa bolj kot zelenjavi pripisuje temu, da ni pil alkohola. Vsak dan pa pije mleko. Novice o njegovem dolgem življenju bodo bolj kot pivci veseli tudi uslužbenci državnih uprav, saj je Tanabe, ki pravi, da nima nobene večje bolezni, upokojeni uslužbenec japonske državne uprave.

Nekoč je vsak dan pisal dnevnik. Zdaj ga enkrat, dvakrat na teden. Živi s sinom, ki ne more biti ravno mladenič, njegovih let pa nihče ne omenja.

Je "veselo življenje" seks?
Japonci so med tistimi Zemljani, ki dosegajo najvišjo starost. Po zadnjem štetju imajo 36.276 ljudi, ki so stari sto ali več let. Tanabe je prvi moški najstarejši prebivalec po 23 letih, v katerih so to bile ženske. Žal ga ni nihče vprašal, ali je na njegovo zdravje in dolgo življenje vplival tudi seks. Upajmo, da je na to namignil, ko je dejal, da je vedno veselo živel, saj brez veliko seksa ni mogoče veselo živeti.

Najstarejša Britanca
Najstarejši Britanec ni veliko mlajši od Tanabeja, saj je Henry Allingham, veteran prve svetovne vojne, letos poleti praznoval 112. rojstni dan. Najstarejša Britanka Minnie Smith je avgusta praznovala 110. rojstni dan.

Jeanne, ki je srečala van Gogha pri štirinajstih

Z najdaljšim zabeleženim življenjem je rekord postavila Francozinja Jeanne Calment, ki je umrla leta 1997. Rodila se je leta 1875. Živela je 122 let in 164 dni. O tem, kako daleč nazaj se je rodila, morda pove to, da je srečala van Gogha, ko je imela že štirinajst let. Neverjetno!

Precej bolj verjetno je, da je med stoletniki in še starejšimi približno osemdeset odstotkov žensk.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.