Najprej slišati slabo ali dobro novico?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ste se kdaj vprašali, ali je kaj za tem, katero novico slišite najprej?
Oglej si celoten članek

Ko vas nekdo vpraša, ali bi želeli slišati najprej slabo nato pa dobro novico, je odgovor ponavadi pritrdilen. Nova raziskava, objavljena v časopisu Personality and Social Psychology, kaže, da je vse odvisno od tega, ali novico predajate ali sprejemate. Raziskovalci iz Kalifornije so ugotovili, da prejemniki raje slišijo slabo novico pred dobro, pri tistih, ki bi radi novico povedali, pa je ravno obratno – rabi bi najprej povedali dobro novico.

Ste že slišali kdaj za dejstvo, da se pred in za slabo novico pove dobro? Raziskovalci ugotavljajo, da je takšen način podajanja informacij koristen le za tiste, ki novico dajejo. Za tiste, ki jo sprejemajo, je slaba novica še vedno tista, ki jih je onesrečila.

Je pa seveda odvisno od cilja, o kateri novici spregovoriti najprej. Zdravnik naj bi bolniku, ki je hudo bolan, najprej sporočil slabo novico, nato pa uporabil pozitivno, da mu pomaga sprejeti slabo. Če pa bolnik lahko še karkoli spremeni, potem naj mu zdravnik slabo novico pove na koncu, pred tem pa nasvet, kako lahko kaj spremeni.

Kakšno pa je vaše mnenje? V zgornji anketi nam zaupajte, ali bi si želeli izvedeti najprej slabo ali dobro novico.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.