Tisti, ki jih skrbi glede morebitnih tveganj v zvezi s hrano, so bolj zaskrbljeni zaradi kemične kot bakterijske onesnaženosti hrane ali zdravstvenih
in prehranskih vprašanj, je pokazala ta teden objavljena raziskava Eurobarometra, v katero je bila vključena tudi Slovenija. Pri nas prisotnost pesticidov v hrani skrbi kar tri četrtine ljudi.
Zaupajo zdravniku
Pri vprašanju, katerim virom informacij o tveganjih v zvezi s hrano najbolj zaupajo, so prebivalci članic Evropske unije najpogosteje odgovorili, da
zdravstvenim delavcem (84 odstotkov), takoj za njimi pa so družina in prijatelji (82), potrošniške organizacije (76), znanstveniki (73) in okoljevarstvene
skupine (71). V raziskavi je sodelovalo 26.691 ljudi, starih vsaj 15 let.
Obveščanje je dobro
Raziskava Eurobarometra je pokazala, da so državljani članic Evropske unije s sistemom obveščanja potrošnikov vse zadovoljnejši. Vprašani se na splošno strinjajo, da za zagotavljanje varne hrane v Evropi javni organi storijo veliko, da se hitro odzovejo, da svoje odločitve sprejemajo na podlagi znanstvenih dokazov in da ljudi dobro obveščajo o tveganjih v zvezi s hrano. Kljub temu jih več kot 81 odstotkov meni, da bi morali javni organi na tem področju storiti več.
Najbolj nas skrbijo pesticidi
Slovence pri hrani skrbi predvsem njena onesnaženost, je pokazala raziskava.