Ovsene ploščice z brusnicami, sveže sadje in steklenica vode ali ohlajenega nesladkanega zelenega čaja so najboljša popotnica – ne le za na dolgo vožnjo, ampak tudi za v službo, na kratek izlet ali malico doma. Brusnice, bučna semena, orehi in ovseni kosmiči so redni gostje takšnih in drugačnih seznamov superživil.
Potrebujete:
- 10 dag masla + za pekač
- 20 dag ovsenih kosmičev
- 5 dag sončničnih semen
- 5 dag bučnih semen
- 5 dag orehovih jedrc
- 3 žlice medu
- 7 dag rjavega sladkorja (izberite čim temnejšega)
- pol žličke mletega cimeta
- 10 dag suhih brusnic
Priprava:
- Maslo vzemite iz hladilnika in pustite, da se ogreje na sobno temperaturo.
- Pečico ogrejte na 160 stopinj.
- Orehova jedrca nasekljajte.
- Z maslom namažite nizek pekač, ki meri približno 20 krat 25 centimetrov.
- Ovsene kosmiče, bučna semena, sončnična semena in nasekljane orehe zmešajte, stresite v majhen nenamaščen pekač in za dobrih pet minut postavite v pečico. Vmes enkrat premešajte ali pretresite.
- Medtem v kozici segrejte maslo, med in sladkor. Mešajte, da dobite gladko maso.
- Mešanico kosmičev, orehov in semen vzemite iz pekača in zmešajte z masleno-sladkorno maso. Dodajte cimet in suhe brusnice, dobro premešajte in maso nadevajte v z maslom namazan pekač. Poravnajte in pecite slabe pol ure.
- Ohladite v pekaču in narežite na približno 12 koščkov.