Nad skušnjavo s posebnimi očali

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ortodoksni judje v Izraelu imajo nov pripomoček, s katerim si lahko pomagajo pri spoštovanju strogih verskih pravil.
Oglej si celoten članek

Da bi ohranili strog življenjski slog, ortodoksni judje v Izraelu v svojih mestnih četrtih moške in ženske strogo ločujejo na avtobusih, cestah in pločnikih ter drugih javnih prostorih. Njihova vera namreč prepoveduje stike med ženskami in moškimi, ki niso poročeni. Pogosti so tudi znaki, ki ženske opozarjajo, da morajo nositi oblačila, ki ne razkrivajo telesa.

Očala odvrnejo od skušnjave

Judovski moški se lahko namreč zdaj neprimernim stikom z nasprotnim spolom izognejo s pomočjo očal, ki jim zameglijo vid, tako da žensk, ki bi utegnile biti nespodobno oblečene, sploh ne vidijo. Neuradne "moralne patrulje" ortodoksne judovske skupnosti so poleg tega zdaj začele prodajati očala, ki s svojimi lečami zameglijo vid. Očala sicer omogočajo jasen pogled do nekaj metrov naprej, da ne bi ovirala gibanja, a bolj oddaljene stvari, med drugim ženske, so zamegljene. Za moške, ki morajo kdaj oditi iz svojih izoliranih skupnosti, sicer ponujajo še posebne kapuce in ščite.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.