Mrzlica jih ne ogroža

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Psi in mačke se mišje mrzlice ne nalezejo.
Oglej si celoten članek

V Sloveniji zadnje čase opažamo izjemno povečanje števila okužb ljudi z mišjo mrzlico. Na Veterinarski upravi Republike Slovenije (Vurs) zatrjujejo, da ta za pse in mačke ni nevarna.
Možnost okužbe sicer obstaja, vendar je neznatna in do zdaj niso videli primera mišje mrzlice pri psu ali mački. Ti vrsti domačih živali prav tako nista potencialni prenašalki bolezni. Na Inštitutu za varovanje zdravja Republike Slovenije k temu dodajajo, da se bolezen prenaša zgolj z glodalcev na človeka, in sicer najverjetneje z vdihavanjem delcev izloč-kov glodalcev. “Zato se mišja mrzlica pri hišnih ljubljenčkih ne zdravi, prav tako ne obstaja preventivno cepivo proti okužbi,” pravijo na Vursu.

Izogibajte se stikov z glodalci

Previdno. Pomemben ukrep preprečevanja okužbe z mišjo mrzlico je izogibanje stiku z glodalci. Če vaša mačka domov prinese glodalca, ki ga je uplenila, ga torej zmeraj odstranite z rokavicami, svetujejo na IVZ.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.