Moški pri zdravniku ugotovil, da je ženska

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Neki 66-letnik, ki je vse življenje živel kot moški, je ob obisku zdravnika zaradi otekline v trebuhu doživel velik šok – izvedel je, da je dejansko ženska.
Oglej si celoten članek

Zdravniki so mu nepričakovano novico sporočili, potem ko so ugotovili, da je oteklina posledica velike ciste na jajčniku, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Neverjetna pomota, povezana s spolom, se je zgodila zaradi dveh redkih genetskih motenj. Ženska, ki je vse življenje živela kot moški, namreč trpi za Turnerjevim sindromom.

Gre za genetsko nepravilnost. Namesto dveh kromosomov X, ki sta značilna za ženske, oziroma XY-kromosomov, ki sta prisotna pri moških, imajo ženske s Turnerjevim sindromom le en kromosom X. Med posledicami sindroma sta neplodnost in nizka rast.

Imel je brado in mikropenis

Hkrati pa so zdravniki pri isti osebi odkrili še kongenitalno adrenalno hiperplazijo, za katero je značilno prevladovanje moških hormonov. Tako je imel pacient brado in "mikropenis" ter je bil videti kot moški. "Če se ne bi pojavila cista na jajčniku, se njegovo zapleteno zdravstveno stanje morda ne bi nikoli razkrilo," je zapisalo sedem zdravnikov, ki so primer popisali za hongkonško strokovno revijo Medical Journal. Dodali so še, da je v zdravstveni literaturi doslej zabeleženih le šest primerov ljudi z obema genetskima motnjama.

Kitajski pacient, rojen v Vietnamu in vzgajan kot sirota, se je sicer odločil, da bo še naprej živel kot moški.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.