Miklavževa rožičeva potica

Foto: Žurnal24 Začnite praznike z rožičevo potico.
Se še spominjate časov, ko vam je Miklavž natrosil suhega sadja, orehov in drobnih sladkarij? Pričarajte si praznični čas z rožičevo potico.
Oglej si celoten članek

Za Miklavževo rožičevo potico boste potrebovali naslednje sestavine:

– za testo:

  • 1 kg mehke moke T 400,
  • 200 g sladkorja,
  • 100 g masla,
  • 40 g kvasa,
  • 6 rumenjakov,
  • 0,5 l mleka,
  • 0,03 dcl ruma,
  • naribano limonino lupinico,
  • sol;

– za nadev:
  • 1 kg mletih rožičev,
  • 100 g medu,
  • 200 g sladkorja,
  • 200 g stepene smetane,
  • 0,5 l mleka,
  • 5 g cimeta,
  • 5 beljakov, stepenih v sneg,
  • rumenjak za premaz.

Priprava
Presejani moki dodajte vzhajan kvas in v mlačnem mleku stopljeno maslo, sladkor, rumenjak, kanček ruma, sol in limonino lupinico. Stepajte tako dolgo, da se testo loči od sklede in kuhalnice.

Nato testo potresite z moko in ga pustite vzhajati dve do tri ure, odvisno od temperature prostora.

Razvaljajte ga na prtu in namažite z rožičevim nadevom. Nadev pripravite tako, da v posodi zmešate vse sestavine za nadev, razen rumenjaka za premaz. Če je nadev presuh, lahko dodate še malce mleka. Po želji lahko dodate tudi malce cimeta in na drobne kocke narezane fige.

Testo trdo zavijte in položite v model, ki ste ga namazali z maslom. Pustite, da vzhaja še pol ure, ga prebodite in premažite z rumenjakom. Pecite približno 45 minut na 180 stopinj Celzija.

Vesele praznike!
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.