Sestavine:
Za mesne kroglice:
- 1/2 čebule
- 2 žlici peteršilja (nasekljanega)
- 1 čajna žlička kaper (narezanih)
- 1 žlica masla
- 150 ml sladke smetane (ali mleka)
- 130 g toasta (ali kockic belega kruha)
- 2 jajci
- sol in poper
- muškatni orešček
- začimbe za pašteto (ali piment)
- 700 g mletega mesa
- drobtine (po potrebi)
- 4 žlice masla
Za konjakovo omako:
- 1 čajna žlička gorčice
- 1 šilce konjaka (ali vinjaka)
- 250 ml goveje juhe
- 150 ml sladke smetane
Za posip:
peteršilj (nasekljan)
Priprava:
- Za mesne kroglice najprej čebulo narežemo na koščke in jo skupaj z malo peteršilja na vročem maslu počasi pražimo na manjši ponvi.
- Dodamo sesekljane kapre in na hitro premešamo. Odstavimo s štedilnika in pustimo, da se ohladi.
- V manjšo posodo damo koščke toasta, jih polijemo s sladko smetano in pustimo stati.
- Jajci v kozarcu dobro zmešamo z vilicami ter močno začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreščkom in začimbami za paštete. Kruh iztisnemo in zmešamo z mletim mesom, začinjenima jajcema in praženo čebulo. Še enkrat začinimo in po potrebi dodamo nekaj drobtin, da masa ni prerahla.
- Iz mase z rahlo navlaženimi rokami oblikujemo mesne kroglice. Nato na ponvi pogrejemo olje ali mast in jih pečemo toliko časa, da so pečene tudi znotraj (od 8 do 15 minut). Nato jih vzamemo iz ponve in jih pokrite postavimo na toplo.
- Za konjakovo omako uporabimo ostanek tekočine od peke, vanjo dodamo nekaj gorčice, zalijemo s konjakom in pustimo, da se prekuha.
- Dolijemo juho in pustimo, da omaka zavre. Dodamo sladko smetano in še enkrat zavremo.
- Mesne kroglice razporedimo na krožnike, jih pokapamo s konjakovo omako in postrežemo z nasekljanim peteršiljem.