Medijski linč, ki uniči življenje

Foto: SonataPHOTOGRAPHICA
Foto: SonataPHOTOGRAPHICA
Ob 20. uri si lahko v Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani ogledate dramo Izgubljena čast Katharine Blum.
Oglej si celoten članek

Kratki roman Izgubljena čast Katharine Blum (1972) je literarni pamflet Nobelovega nagrajenca Heinricha Bölla. Roman je avtor podnaslovil Kako nastane in kam lahko vodi nasilje in je pet dni trajajoča zgodba o senzacionalističnem novinarstvu, o medijskem linču bulvarskega tiska, ki uniči življenje sedemindvajsetletne gospodinjske pomočnice Katharine Blum (Romana Šalehar, na sliki).

Rumeni tisk jo brez stvarnih dokazov proglasi za "teroristično nevesto", ker je noč preživela z nekim Ludwigom Göttenom (Primož Bezjak), obtoženim terorizma, za katerega se je naposled izkazalo, da je bil navaden ropar.

"Osebe in dejanje te povesti so prosto izmišljeni. Če so se pri opisovanju določenih novinarskih praktik pojavile podobnosti s praktikami časopisa Bild, potem te podobnosti niso niti nameravane niti naključne, temveč neizbežne," je zapisal Böll, ko je razgalil nečiste posle policije v "lovu na čarovnice" in razkril, kako se razvijajo teorije zarote v napihnjenem bulvarskem tisku.

Cena vstopnice znaša 15,50 evra, za dijake, študente in upokojence pa 9,50 evra.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.