Sestavine:
- 250 g moke
- 130 g sladkorja (ali 100 g medu)
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- 1/2 čajne žličke sode bikarbone
- 1 jajce
- 60 g masla
- 1/4 l mleka (pinjenca ali jogurta)
- 2 čajni žlički začimb za medenjake
- 1 čajna žlička začimb (po lastni izbiri)
Priprava:
- Jajce na rahlo stepemo ter ga zmešamo s sladkorjem, maslom (ali oljem) in mlekom (pinjencem ali jogurtom). Pecilni prašek, sodo bikarbono in začimbe za medenjake presejemo v moko.Lahko dodamo tudi koščke mandljev.
- Zmes z moko nato previdno vmešamo v maso z jajcem, dobljeno maso pa vlijemo v pekač za mafine.
- Mafine na srednji rešetki pečemo na 160 °C približno 20 minut. Ko so mafini pečeni, jih lahko prelijemo s čokoladnim prelivom.
Nasvet:
Na kaj morate paziti:
1) Uporabite dve skledi, da boste vlažne in suhe sestavine mešali posebej. Šele nato zmešajte skupaj obe masi. Ne mešajte predolgo, saj mora biti testo grudasto in ne penasto. Mešate lahko z roko ali s paličnim mešalnikom na najnižji stopnji.
2) Testo hitro pripravite in ne pustite, da predolgo stoji. Mafini drugače ne bodo tako okusni.
3) Jajca lahko nadomestimo z jabolčno čežano. Eno jajce nadomestite s približno 85 g jabolčne čežane.
4) Sladkor lahko nadomestite z medom v razmerju 3:2.
5) Če boste uporabili polnozrnato moko namesto navadne, morate dodati še nekaj vode.