Malica naj bo ekološka

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Šolska prehrana. Jedilniki v šolah so kljub izboljšavam daleč od idealnega.
Oglej si celoten članek

Izbira. "Otrokom bi morali tako doma kot v šolah čim bolj ponujati zdravo, lokalno ekološko pridelano hrano, a v večini primerov žal ni tako," ponudbo šolskih malic in kosil v slovenskih učnih ustanovah komentira strokovnjakinja za prehrano Matea Tea Dereani. Razlog za to po njenih izkušnjah tiči predvsem v tem, da je kljub izobraževanju šolskih kuharjev in kuharic najpomembnejše merilo pri izbiri ponudnika živil in oblikovanju jedilnika še vedno zgolj čim nižja cena.

Sladka hiperaktivnost

"Velik delež šolskih malic vsebuje beli sladkor, ki je zelo nezdrav in pri otrocih povzroča tudi hiperaktivnost," pravi Dereanijeva. To učiteljem in učencem otežuje učni proces, saj je razred veliko nemirnejši, le malokdo pa pomisli, da na obnašanje otrok precej vpliva tudi hrana. Preden za hiperaktivnost otrok okrivite bolezen ali slab vpliv vrstnikov, pomislite torej tudi na to, kaj otrok je.

Zahtevajte zdravo hrano

"Starši naj izrazijo svoje želje in povedo odgovornim, kakšne hrane si v šoli želijo za svojega otroka," poudarja Dereanijeva. Naredite, kar je v vaši moči, da bi otroku tudi v šoli omogočili zdrav jedilnik.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.