Lubenice v Evropi pred 13. stoletjem niso poznali, na staro celino pa naj bi prišla iz Azije. Še
danes uspeva v vseh državah s toplejšim podnebjem. V nekaterih azijskih državah iz praženega
semenja lubenic izdelujejo moko, ki jo uporabljajo za peko kruha z značilno aromo. Zanimivo bi bilo
poskusiti, kajne?
Lubenica sicer spada med melone, doseže težo do 12 kg, njena temnozelena lupina je gladka in
čvrsta, zelo vodeno meso pa je rožnato. Okus je izredno osvežujoč in sladek, v vročih dneh pa se
zdi naravnost božanski. Lubenica je po okusu in hranljivi vrednosti primerljiva z najboljšimi
vrstami sadja.
Lubenica je sestavljena iz približno 90 odstotkov vode, preostali del pa predstavljajo
vlaknine, ki pozitivno delujejo na prebavo. Poleg tega lubenica skriva veliko vitamina A, ki je
pomemben za zdravje oči in v boju z virusnimi infekcijami. Večja rezina lubenice zadosti skoraj
polovici dnevnih potreb po vitaminu C, ki izboljšuje delovanje imunskega sistema. Lubenica je tudi
vir vitamina B6, ki ga telo rabi za nastajanje možganskih kemikalij, kot so seratonin, melatonin in
dopamin. Vsebuje veliko ikopena, eno ključnih snovi v preventivi proti srčnim boleznim in raku
prostate. Koncentracija ikopena je namreč v lubenici višja kot v katerikoil drugi zelenjavi ali
sadežu. Lubenica je vir citrulina, aminokisline, pomembne za celjenje ran in delitev celic, nahaja
pa se predvsem v belem in zelenem delu lubenične skorje.
Naravna viagra
Lubenico priporočajo proti ledvičnim kamnom, kamnom v sečnem mehurju in zastajanju seča, za
nego obraza, proti mozoljem, za blaženje opeklin in pikov žuželk ... Primerna je za osvežitev
organizma, saj se sok lubenice porazdeli po celem telesu, vstopa v tkiva in celice in jih
učinkovito hladi. Ker vsebuje izredno veliko vode, je njen sok idealna nizkokalorična pijača za
žejo. Učinkuje proti slabokrvnosti, vpliva na zniževanje krvnega pritiska ter zmanjšuje možnost
možganske kapi. 100 gramov lubenice vsebuje 80 kalorij.
Pa še podatek za moške: lubenica naj bi bila tudi nekakšna naravna viagra. Na inštitutu Texas
A & M so namreč odkrili, da citrulin sprošča krvne žile in pospešuje pretok krvi v določene
dele telesa ter prispeva k naravnemu dvigovanju libida.
Lubenica ima močno aromo, zato se je lahko zelo hitro navzamejo tudi druga živila v hladilniku. Zaradi tega je najbolje, da narezano lubenico prekrijete s prozorno ali alu-folijo. Razrezane lubenice lahko zavite v folijo hranite v hladilniku največ en teden. Morate pa vedeti, da dlje časa kot lubenica stoji, manj je sladka. Lubenice, ki še niso zrele, pustite dozoreti v hladnem prostoru, vendar nikakor ne v hladilniku!
Lubenico običajno uživamo samostojno, lahko pa je sestavina sadnih solat, sorbetov, sadnih tort, frapejev, ledenih desertov. Lahko ji dodamo rum ali vodko … Krhlji, izrezani v obliki kock ali krogel, pa so zanimiv okras v bovlah in podobno.
Nasvet za nakup
Izberite sorazmerno težke lubenice enakomerne barve in čvrste lupine. Lubenica mora prijetno dišati, pri cvetnem nastavku mora biti mehka na pritisk, in votlo zadoneti, če potrkamo nanjo. Zrele lubenice je treba čim hitreje použiti. Pogosto jih prodajajo že razrezane, v tem primeru se izogibajte lubenicam z brezbarvnim mesom ali belimi semeni, kar je znak, da sadež še ni dozorel.
Vsekakor se boste po zaužitju lubenice dobro počutili, telo vam bo hvaležno, koža bo bolj čista, vi pa odžejani in ohlajeni.