Sestavine:
- grand marnier
- sladkorna raztopina
Biskvit:
- 5 jajc
- 145 g sladkorja
- 145 g moke
- 15 g škroba
- 1 pecilni prašek
- 2 žlici grand marnierja
- lupina 1 limone
Limonina krema:
- 400 ml mleka
- 150 g sladkorja
- pol stroka vanilje
- 5 rumenjakov
- 40 g škroba
- 3 limone
- 50 g masla
- 250 ml sladke smetane
Preliv:
- 300 ml vode
- 100 g sladkorja
- 150 g glukoze
- naribana lupina 1 limone
- 8 g pektina
Kandirane limonine rezine:
- 1 limona
- 200 g sladkorja
- 200 ml vode
Priprava:
Biskvit
- Jajca s sladkorjem penasto stepamo, dodamo nastrgano limonino lupino in premešamo.
- Moko, škrob in pecilni prašek skupaj presejemo ter primešamo jajčni masi.
- Maso namažemo na papir za peko v tri plasti premera 22 centimetrov.
- Pečemo 7 minut pri 200 stopinjah Celzija.
- Biskvit takoj vzamemo iz pekača in zložimo plasti drugo na drugo, vrhnjo obrnemo narobe in pustimo, da se ohladi.
Limonina krema
- Zavremo mleko z vaniljinim strokom.
- Rumenjake in sladkor penasto stepemo, dodamo sok vseh limon in nastrgano limonino lupino.
- Nato v kremo gladko umešamo škrob in prilijemo precejeno vrelo mleko.
- Kremo kuhamo, da vre približno 3 minute. Potem primešamo maslo, kremo pokrijemo in jo ohladimo.
- Ko se ohladi, jo gladko razmešamo in dodamo stepeno smetano.
Preliv
- Zavremo polovico sladkorja, vodo, glukozo in limonino lupino.
- Primešamo preostali sladkor s pektinom, spet zavremo in ohladimo.
Kandirane limonine rezine
- Limono narežemo na rezine debeline 3 milimetre. V lonec damo vodo, sladkor in limonine rezine. Vse skupaj zavremo in pustimo, da rahlo vre 10 minut.
- Potem odstranimo z ognja, pokrijemo in pustimo stati 24 ur.
- Nato limonine rezine odcedimo in jih na sobni temperaturi sušimo približno en dan. Lahko jih sušimo v pečici pri 70 stopinjah Celzija ali pa v sušilniku sadja.
Torta
- Vzamemo prvo plast biskvita, jo malo namočimo s sladko raztopino in malo grand marnierja, namažemo s tretjino kreme, pokrijemo z drugo plastjo in postopek ponovimo ter pokrijemo s tretjo plastjo, ki jo tudi malo namočimo. S preostalo kremo torto premažemo in jo damo v hladilnik za pol ure.
- Nato jo prelijemo s prelivom.
- Torto narežemo na dvanajst kosov ter okrasimo z rezinami kandirane limone in stepeno smetano.