Kuhinja po grško

Foto: Žurnal24 Privoščite si okus po morju.
Za grško kuhinjo pravijo, da je najstarejša v Evropi. Kako tudi ne, že Stari Grki so bili tisti, ki so znali uživati trtine lističe in jagnjetino na žaru.
Oglej si celoten članek

Začetki grške kuhinje segajo že v antično dobo. Od takrat je poznana jagnjetina na žaru, pa ribe v olivnem olju in domača vina s smolo. Grško kuhinjo so nato prevzeli Rimljani. Jasno je, da so jo malo poenostavili. In tako so se posebnosti grške kuhinje kaj kmalu razplamenele skoraj po vsej Evropi.

Nenavadno

Grki so znani po tem, da jejo zelo pozno. Tako je njihov glavni obrok večerja, k jo ponavadi postrežejo šele okoli devete ure zvečer. Večerja ni le hrana, je pravi obred in velja priložnost za prijateljsko ali družinsko druženje. Zajtrku in kosilu Grki ne posvečajo tako velike pozornosti in jo, tako kot večerjo, uživajo precej pozno.

Značilnosti
Kuhinja je preprosta, a bogata. Grki radi uporabljajo veliko zelenjave, kot so paprike, paradižniki, jajčevci, kumare, čičerika in rukola. Seveda ne morejo niti mimo sredozemskih začimb, lovora, timijana, bazilike, oliv in pinjol.
Hrano Grki najraje pripravljalo z olivnim oljem, za katerega velja, da je na sredozemskih otočkih najboljši na svetu. Ima poseben okus, zato ga dodajajo skoraj vsaki hrani.
Ne morejo pa niti mimo gostega kremastega jogurta in feta sira, ki sta največkrat pripravljena iz ovčjega mesa.

Grško vino in aperitivi
Avtohtono grško vino so Stari Grki dodajali tudi jedem. Znano je bilo predvsem vino retsina, ki so mu dodali smolo. Žal iz današnje kuhinje nekoliko izginja, zato velja za pravo posebnost.
Ouzo je tisti aperitiv, ki ima okus po janežu in z dodatkom vode postane bel kot mleko. Najverjetneje ste ga že okusili, če ste obiskali enega od številnih grških otokov.

Meso in dobrote morja
Morske jedi so tiste, ki so v Grčiji zelo priljubljene. Grki so mojstri v pripravljanju ribjih jedi, morskih sadežev in sip, ki jih najraje pripravijo za predjed. Ocvrte se imenujejo mezethes.
Grki kot ljubitelji mesa uživajo jagnjetino in ovčetino, saj imajo veliko ovac in koz. Najbolj znameniti sta grški jagnječji lonec in jagnječje nabodalo, meso pa vedno odišavijo s posebnimi začimbami.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.