Kuhar in devet pravih moških

Foto: Žurnal24 S fotografijami Toma Jeseničnika in ilustracijami Tiborja Kranjca opremljena, na
Kuharica. Knjiga za moške, a tudi z babjimi recepti, pravi Boštjan Napotnik.
Oglej si celoten članek

Ljubljana. Boštjan Napotnik, za nekatere znan kot bivši spiker Radia Študent, za druge kot avtor kuharskega bloga, za tretje kot voditelj preminule TV kuharske oddaje Desetka, je te dni izdal Kuhinjo za prave moške, čeprav pravi, da so v njej tudi “zelo babji recepti”.

To naj bi bila kuhinja za moške in ženske. Zakaj potem Kuhinja za prave moške?
Hotel sem, da se malo pohecamo, ker so v kuhinji po navadi ženske, moški pa hočejo biti v kuhinji, če so kakšni spektakli, na primer kadar se dela pečenka ali režejo klobase. Tukaj gre bolj za stanje duha oziroma da imaš odnos do kuharije, se pravi, da se tega resno lotiš in da narediš s strastjo in energijo.

Bi glede na to, da ste imeli tudi kuharsko oddajo Desetka, lahko rekli, da ste slovenski Jamie Oliver?
Ne. On ima tudi veliko globalnih projektov, od ozaveščanja o hrani do drugih stvari. Oliver se temu res posveča, jaz pa to delam za zraven. Hodim v službo, popoldne pa kuham in pišem blog in the best of je zdaj mogoče zbran tu.

Best of česa?
Bloga, najbolj moške stvari z bloga (smeh).

V knjigi je veliko mesa...
Tudi zelenjave. Dve poglavji sta z mesom, drugače pa je v njej vse možno. Veliko je kruhov, ker je kruh zelo zanimiva stvar.

Kruh pečete sami...
Vedno. Princip je tako ali tako tak, da poskušam čim več stvari narediti sam – svojo slanino, svoje klobase, svoje maslo, svoj jogurt, vse to, kar po navadi kupujemo v trgovini.

Bi rekli, da je to zdrava hrana?
Zdravje je itak to, da imaš merico. Če boš pojedel dve kili špeha, ni zdravo, če ga narežeš nekaj rezin, pa je, saj potrebujemo tudi maščobe. Ampak to moraš potem pokuriti. Mislim, da je bolj težava v tem, da se nam, potem ko pojemo, ne da malo hoditi, iti v hosto. Dario Cortese, eden od devetih moških, ki sem jih obiskal, recimo pravi, da poje veliko več kalorij, kot je predpisano, a vsak dan hodi tri ure po gozdu. Pa ga poglej, kako je ves suh.

Kako ste izbrali devet moških?
Razmišljal sem, da bi našel devet ljudi, ki pridelujejo hrano in to delajo strastno. Nato sem jim rekel, da bi jih rad obiskoval in spoznal, oni pa zdaj povezujejo poglavja v knjigi. Za vsakim moškim, ki je predstavljen, so recepti, ki so iz njegove smeri: žita, meso, ribe...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.