Kuhajmo sezonsko

Foto: Žurnal24 Izbira lokalno pridelane zelenjave je bolj zdrava in okolju prijazna, saj vsak p
Tudi pozimi dobite slovensko zelenjavo – od pora prek zelja do več vrst ohrovta.
Oglej si celoten članek

Hranljivo
Čeprav so zimski meseci osiromašeni s ponudbo sveže domače zelenjave, lahko tudi januarja predvsem na tržnicah, v omejenem izboru pa tudi v trgovinah najdemo poljščine, ki so jih pridelali slovenski kmetje.

Preverite cene! Dnevne cene posameznih pridelkov in izdelkov na ljubljanskih tržnicah si lahko ogledate tudi na spletni strani Lpt.si pod razdelkom Dnevne cene na tržnici.

Prevladuje zelena barva
Med zelenjavo slovenskega izvora, ki raste tudi v zimskem obdobju, najdemo zlasti por, več vrst zelja in ohrovta, repo, cvetačo, brokoli, zimsko špinačo inblitvo, korenje, pastinak (podoben korenju, le močnejšega okusa), kolerabo, zeleno, odporno zimsko solato in radič. "Nekatere vrste zimskega ohrovta so izjemno trpežne – le sneg morate odmetati, preden jih naberete," trdoživost posameznih poljščin zabavno ponazori John Harrison, avtor knjige Zelenjava, gojenje iz meseca v mesec, ki je pred kratkim izšla pri Mladinski knjigi.

Več hranil in manj kemije
"Lokalno pridelana zelenjava ima večplastne prednosti pred tisto, ki k nam prihaja z drugega konca sveta. V njej je zagotovo več hranil, saj od njive do mize ne potuje nekaj mesecev. To je tudi edina zelenjava, ki je lahko dozorela do polne zrelosti – preostala se vedno nabira še nedozorela in potem z različnimi tehnologijami in kemijo zori med potovanjem," pojasnjuje Sanja Lončar, vodja projekta Skupaj za zdravje človeka in narave, in v razmislek dodaja: "Ne pozabimo še nečesa pomembnega: globalna trgovina se lahko ustavi s pritiskom na gumb. Zadostuje le večja naravna katastrofa ali večji skok cen goriva ali pa je konec z jabolki in šparglji, ki priletijo iz Peruja ali drugih oddaljenih koncev sveta. Kaj bomo jedli takrat, če zaradi nespametnega uničevanja domačega kmeta ne bo več?"

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.