Kruha brez aditivov skoraj ni

Foto: Žurnal24
Preverili smo ponudbo po trgovinah in odkrili, da je kruh, narejen le iz osnovnih sestavin, težko (a ne nemogoče) najti.
Oglej si celoten članek

Polnozrnati in rženi kruh sta med najbolj zdravimi vrstami kruha, a če želite, da je kruh obenem čim bolj naraven in preprost, dvakrat premislite, kaj boste dali v nakupovalno košarico – če sploh kaj. Pregled naključno izbranega polnozrnatega in rženega kruha v več trgovinah je namreč pokazal, da večina kruha poleg osnovnih sestavin vsebuje vsaj kakšen dodatek, ki poskrbi za to, da je kruh mehkejši, lepši, dlje svež in zato privlačnejši za potrošnika.

Od mleka do E472e

Kruhu, ki se v trgovini peče iz zamrznjenega testa, so dodane posebej za takšno peko pripravljene mešanice, za rženi in mešani kruh pa so na voljo mešanice dodatkov, ki zagotovijo lepo barvo in kiselkast okus – če navedemo le dva primera. V mešanicah so poleg naravnih sestavin (na primer slad, koruzni škrob, sirotka, mleko in maslo v prahu) predvsem emulgatorja E472e in E 322 (lecitin), ki sta lahko rastlinskega, živalskega ali sintetičnega izvora, ter sredstvo za obdelavo moke E300 (askorbinska kislina oziroma vitamin C). Večina teh skritih dodatkov lahko med drugim pomeni oviro za vegetarijance in vegane, ki v svoji hrani ne želijo živalskih sestavin.

Če ni etikete, vprašajte

Pakiran polnozrnati kruh mora imeti po pravilniku o kakovosti pekovskih izdelkov vse sestavine navedene na embalaži, zato lahko takoj preverite, kaj vsebuje. Nekateri izdelki, ki ne vsebujejo aditivov, so pospremljeni tudi z jasno oznako.

Pri sveže pečenih izdelkih je to težje, saj jih pravilnik ne zavezuje k navajanju popolnih podatkov o sestavinah kruha, zato je treba prodajalce posebej prositi za vpogled v knjižico s podatki o tem, kaj je v kruhu. Kot kažejo izkušnje, ustna zagotovila prodajalk, da je kruh "polnozrnat in naraven", žal niso dovolj.

Natančne sestavine kruha imajo nekatere pekarne navedene tudi na svojih spletnih straneh, kar vam lahko bistveno olajša (in skrajša) nakup. Seveda pa boste imeli največ nadzora nad tem, kaj je v kruhu, če ga boste iz osnovnih sestavin spekli doma.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.