Sestavine:
- 1 kg krompirja (ki se ne razkuha)
- 1 čebula
- 8 jajc
- 100–150 g ovčjega ali poltrdega sira (npr. ementalca, gaude)
- 2 pesti češnjevega paradižnika
- sol
- poper
- origano (ali timijan, majaron ...)
- 5–6 žlic oljčnega olja
- bazilika (sveža, za posip)
Priprava:
- Za krompirjevo tortiljo s sirom olupite krompir, ga narežite na tanke rezine in počasi pecite cca. 10 minut v zelo veliki (široki) ponvi ter v vročem olju na srednji temperaturi (lahko uporabite tudi dve srednje veliki ponvi). Medtem večkrat zapored premešajte.
- Med pečenjem na kolobarje narežite čebulo, jo nato dodajte krompirju in pecite na srednji temperaturi skupaj z njim. Močno začinite s soljo in poprom ter po želji z origanom.
- Zmešajte jajca, solite in poprajte ter prelijte čez krompirjevo tortiljo. Pecite na manjši temperaturi, dokler se rahlo ne strdi.
- Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija.
- Paradižnik in sir narežite na majhne kocke, zmešajte ter po želji začinite s soljo, poprom in timijanom.
- Krompirjevo tortiljo posujte s kockami sira in paradižnika ter na hitro popecite v pečici, dokler se sir ne stopi. Tortiljo zato pustite v ognjevarni posodi ali jo namestite na pekač, ki ste ga obložili s papirjem za peko. Pred postrežbo tortiljo posujte s sveže nastrgano baziliko.
Nasvet:
K sveži krompirjevi tortilji se izvrstno poda sveža solata.