Za krofe s punčem najprej pripravimo predtesto: v skledo (najbolje v skledo kuhinjskega mešalnika) presejemo gladko moko ter na sredini naredimo luknjo.
Zmešamo hladno mleko in vročo vodo, tako da je mešanica samo še mlačna. Prevroča tekočina škoduje kvasu in testo ne vzhaja. Tekočini dodamo kvas in ga stopimo. Pazljivo vlijemo v vdolbino v moki.
Tekočini na sredini primešamo malo moke, dokler se ne naredi gladko testo. Čez posujemo malo moke z roba in pokrijemo s krpo. Pustimo vzhajati na toplem prostoru ca. 30 minut.
V vmesnem času zmešamo rumenjake, jajca, sladkor, vanilijev sladkor, limono, sol in češpljevo žganje ter damo v penasto zmešano maslo.
V predtesto vmešamo mešanico z jajci in preostalo moko ter gnetemo tako dolgo, dokler ne dobimo prožnega, gladkega testa. Pokrito testo pustimo na toplem prostoru vzhajati ca. 20 minut.
Testo razvaljamo približno 1 cm debelo. S pomočjo modelčka izrežemo eno polovico krofa (premer 6 cm), drugo polovico samo označimo kot kroge na testu. Na sredino vsakega označenega kroga damo rumovo kroglico s punčem in pokrijemo z drugo polovico krofa. Robove testa potlačimo s prsti. Krofe sedaj izrežemo z malo manjšim modelčkom kot prej in jih položimo na pomokano desko.
Krofe na rahlo potisnemo ob površino, jih pokrijemo s krpo ter pustimo na toplem prostoru vzhajati ca. 20 minut.
Olje segrejemo (ca. 170 stopinj). Uporabimo kvalitetno maščobo oz. olje, ki je nevtralnega okusa, npr. kokosovo maščobo, arašidovo, sojino ali repično olje.
Krofe pri cvrtju vedno najprej obrnemo z gladko stranjo navzdol. Posodo pokrijemo s pokrovko. Po približno treh minutah krofe obrnemo in pri odprti posodi cvremo tri minute. Tako krofi dobijo lep bel rob – če so krofi premalo časa vzhajali, bodo okrogle oblike in brez lepega belega roba.
Ocvrte krofe odcedimo na papirnatih brisačah in ohladimo. Segrejemo glazuro iz punča in jo polijemo po krofih.
Če nimamo časa za pripravo rumovih kroglic s punčem, lahko krofe napolnimo tudi z marmelado po želji.
Nasvet:
Da bi ugotovili, če je olje za cvrtje dovolj vroče, lahko naredimo preizkus samo z enim krofom. Če je olje premalo vroče, se krofi predolgo pečejo in vpijejo preveč maščobe. Če je prevroče pa se preveč zapečejo.
Če krofi niso dovolj vzhajali, se bodo pri cvrtju globoko potopili in ne bodo dobili lepega belega obroča.
Preden krofe ocvremo in po tem, ko so pokriti dobro vzhajali, jih pustimo nekaj časa nepokrite, da se osušijo in se tako ne lepijo na prste in se na njih ne vidijo sledi prstov.
Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.