Kralj popa in škandalov ima 50 let

Foto: Žurnal24 Michael brez "kamuflažnih pripomočkov"? Že dolgo ne več. Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Zgodi se vsakomur in na vrsto je prišel tudi kralj popa in škandalov. Michael Jackson 29. avgusta praznuje petdeseti rojstni dan.
Oglej si celoten članek

Junija je petdeset svečk upihnil Prince, sredi avgusta Madonna, konec avgusta pa Michael. Morda danes ne več, nekoč pa najbrž najbolj razvpit med trojico. V predmestju Chicaga rojeni Jackson je bil sedmi otrok v družini (šele veliko pozneje se je izvedelo, da ga je oče zlorabljal) in na glasbene steze je stopil pri enajstih s svojimi brati. Jackie, Tito, Jermaine, Marlon in Michael so postali glasbeni fenomen sedemdesetih, a za Michaela to ni bilo dovolj. Že leta 1971 je zakorakal na samostojno glasbeno pot in revija Rolling Stone je o njem pisala, da je "čudežni otrok z neverjetnimi glasbenimi talenti".

Thriller
Leta 1982 je izdal Thriller, sicer že svoj šesti studijski album, s katerega je nizal single enega za drugim, in poti nazaj med navadne smrtnike ni bilo več. Pri preboju so mu pomagali tudi njegovi videi in MTV, ki jih je vztrajno vrtel, Thriller pa je v prvi deseterici Billboardove lestvice najbolj prodajanih albumov vztrajal osemdeset tednov zaporedoma. Še bolj znan kot njegovo petje pa je hitro postal njegov ples. Kdo bi pozabil moonwalk ...

Thriller je premikal glasbene meje.

 
V postelji s šimpanzom
Ko je leta 1984 snemal reklamo za Pepsi, si je zažgal lase, odškodnino daroval v dobrodelne namene, kmalu odšel na tretjo operacijo nosu in dokončno dokazal, da ga še kako skrbi njegov videz. Nato je nadaljeval z osvajanjem glasbenih nagrad (leta 1984 je domov odšel z osmimi grammyji), podiral glasbene rekorde, skupaj z Lionelom Richiejem napisal singel We Are the World, kopičil dolarje in utrjeval svoj ugled dobrodelnika.Ter se počasi spreminjal. Leta 1986 so tabloidi sporočili, da Michael spi v kisikovi komori, ki naj bi pomagala upočasniti staranje. Četrta operacija nosu, s skalpelom plastičnega kirurga dodana jamica v bradi, (zelo tesno) prijateljevanje s šimpanzom Bubblesom (zaradi tega in podobnih ekscesov je postal Wacko Jacko, prismojeni Jackson) ... Nekatere "neverjetne zgodbe" je kralj popa (vzdevek naj bi mu dala njegova dobra prijateljica Liz Taylor) tabloidom serviral kar sam – za slavo je bil pripravljen potrpeti marsikaj.

Obleka in ličila naredijo Michaela ... © AFP

 
Bel, lep in popoln
In za svoj videz narediti vse! Nikoli ni bil izrazito temne polti, a na začetku osemdesetih je njegova koža začela opazno bledeti. Fotografije so bile nazorne in številne, govorice tudi. Jackson naj bi si belil kožo. Diagnosticirali so mu  vitiligo (izgubo pigmentacije) in lupus, bolezen, ki se odraža tudi na koži, in "uradno" je postal občutljiv na svetlobo. Od temnih očal se ni več ločil, lepšal se je z debelimi plastmi svetlega pudra, njegov obraz pa se je spreminjal še naprej. Še več operacij nosu, dvig čela, tanjše ustnice, operacija ličnic ... Nekatere posege je priznal, druge spremembe naj bi bile tudi posledica tega, da je v želji po "telesu baletnika" močno shujšal (ni šlo brez namigovanj na anoreksijo). Jackson je bil ujetnik želje biti "bel, lep in popoln" in medicinski strokovnjaki so izjavljali, da "ne dojema, kako ga vidijo drugi". Pet let po Thrillerju je izšel težko pričakovani Bad. Bil je zelo uspešen, a ne tako kot Thriller. Na svetovni turneji so padali rekordi. Leta 1988 je oboževalcem ponudil prvo avtobiografijo Moonwalk, kjer je priznal skoraj vse – od zlorab v otroštvu do lepotnih operacij in diet. Istega leta je kupil parcelo, kjer je zrasel Neverland Ranch. Tri leta pozneje je veliki zaslužkar za 65 milijonov dolarjev obnovil pogodbo s Sonyjem in izdal osmi album Dangerous, ki se je prodajal bolje kot Bad.

Kratek zakon z Liso Marie, a geni Elvisa in Michaela se vendarle niso zmešali ... © AFP

 
V postelji z otroki?!
Leta 1993 se je pred očmi vsega sveta začela resnična Michaelova kalvarija. Oprah Winfrey ga je zvabila na prvi televizijski intervju po letu 1979 in videlo ga je 90 milijonov Američanov. Zanikal je, da bi kupil kosti človeka slona, da spi v kisikovi komori in da si beli kožo. Istega leta so ga obtožili spolne zlorabe 13-letnika Jordana Chandlerja (Jordan je psihiatrom in policistom povedal, da je šlo za poljubljanje, masturbacijo in oralni seks). Začela se je uradna preiskava, "pregled" Neverlanda, pedofilije je brata obtožila tudi La Toya Jackson. Michael pa je vztrajno zatrjeval, da je nedolžen. Začel je jemati tablete proti bolečinam in pomirila, zasvojen odšel na rehabilitacijo, shujšal ... Njegovi prijatelji in pravni svetovalci so njegovo obrambo vzeli v svoje roke. Poravnava je Jacksona stala 22 milijonov dolarjev, obtožbe ni bilo in kriminalna preiskava je bila zaradi pomanjkanja dokazov končana.

Družinica brez matere ...

 
Poroki, ločitvi in otroka
Leta 1994 je sledilo presenečenje – Jackson se je poročil z Liso Marie, hčerko Elvisa Presleyja, s katero sta bila prijatelja že dolgo. Kmalu sta morala zanikanti namigovanja, da gre za "zakon brez telesnih stikov" , in Lisa Marie je izjavila, da živita "življenje poročenega para, ki je spolno aktiven". Mediji pa so ugibali, ali vendarle ne gre za "poslovni dogovor", ki bi popravil Michaelov močno načeti ugled. Ločila sta se po dveh letih. Michaelovi albumi se sicer niso več prodajali tako dobro kot nekoč, a kritiki so še vedno hvalili glasbo in videospote. Turneja HIStory, ki se je končala oktobra 1997, je bila po številu prodanih vstopnic njegova najuspešnejša. In zadnja. In ni minila brez novih šokov. V Avstraliji se je poročil z medicinsko sestro Deborah Jeanne Rowe, ki mu je rodila sina Michaela Josepha Jacksona mlajšega (oče ga je raje klical Prince) in hčer Paris Michael Katherine Jackson. Zakonca sta se prvič srečala že sredi osemdesetih, ko so mu ugotovili vitiligo. Tabloidi so spet ugibali, kako sta bila spočeta otroka, na ločitev pa niso dolgo čakali – zakon je zdržal slaba tri leta, zvezdnik pa je dobil skrbništvo nad otrokoma.

Tretji otrok in še več škandalov
Album Blood on the Dance Floor: HIStory in the Mix je postal najbolj prodajan album remiksov, Michael je s polno paro nadaljeval dobrodelne projekte, se sprl z založbo Sony in njenim šefom Tommyjem Mottolo, občasno nastopal in se malo manj pojavljal v rumenem tisku. Album Invincible je bil zanj hud padec – prodajal se je relativno slabo, kritiki so pisali, da se je začel Jacksonov glasbeni zaton. Njegov tretji otrok Prince Michael Jackson II oziroma Blanket je bil rojen leta 2002. Kdo je njegova mama, Jackson ni povedal, a razkril je, da je bila "nadomestna mama umetno oplojena z njegovim semenom". Prvi škandal z malčkom je sledil kmalu; Jackson se je z dojenčkom prikazal na balkonu hotela v Berlinu in ga nevarno držal nad ograjo. Škandalov z otroki še ni bilo konec, saj so se spet pojavile obtožbe o nadlegovanju. Michael jih je spet zanikal. Sojenje, zasvojenost z analgetiki, bolezni, hujšanje ... Ponovilo se je že videno, le da se je težavam pridružil še slab izčrpan bančni račun. In vse bolj izčrpan je bil tudi Michael.

Računalniški poskus ugibanja, kakšen bi bil Michael, če ne bi imel za sabo številnih lepotnih posegov.

 
Bili so najslabši in najboljši časi
Februarja letos je na police trgovin prišel dvojni album Thriller 25, ob petdesetem rojstnem dnevu bo izšel dvojni kompilacijski album King of Pop, Michael – zadnje čase ga naokoli vozijo na invalidskem vozičku – pa se bo najbrž še naprej skrival za temnimi sončnimi očali. Njegovo življenje je dolga in zapletena telenovela, sam pa je rekel: "V zabavni industriji sem od šestega leta. Kot pravi Charles Dickens: 'Bili so najboljši časi in bili so najslabši časi'. A svoje kariere ne bi spremenil. Nekateri so me poskušali namenoma prizadeti, a šel sem preko tega, ker imam ljubečo družino, močno vero in čudovite prijatelje in oboževalce, ki so me podpirali in me še vedno."
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.