"Kralj" in "Kraljica" še na prestolu

Foto: Žurnal24 Helen Mirren kot stoična britanska kraljica.
Kot kaže, filma Kraljica s Helen Mirren in Zadnji škotski kralj s Forestom Whitakerjem na čelu še naprej osvajata vsa možna ozemlja.
Oglej si celoten članek

Evropska filmska akademija je namreč objavila seznam nominirancev, na katerem vodi Kraljica s šestimi, tesno za petami pa ji je Zadnji škotski kralj s petimi nominacijami. Nagrade bodo podelili 1. decembra v Berlinu.

Oskarjevski kraljevski par se bo potegoval za nagrado za najboljši film, kjer jima bodo konkurenco predstavljali canski zmagovalec, romunski 4 meseci, 3 tedni in 2 dneva (videli ga bomo tudi na prihajajočem ljubljanskem filmskem festivalu), biografski filmski ep o Edith Piaf Življenje v rožnatem in francoski animirani film Persepolis.

James McAvoy (levo) je v Zadnjem škotskem kralju več kot dostojno zaigral ob Forestu Whitakerju (sreda). © Distributer

 

Bo Marion premagala vsemogočno Helen?
Zmagovalca v igralskih kategorijah je na evropskih filmskih nagradah navadno najtežje uganiti in tudi letos ni nič drugače (izstopa morda le oskarjevka Helen Mirren v svoji zmagoviti vlogi britanske kraljice Elizabete II.) – favorita ni.

Pri igralcih bo poskušal Britanec Ben Whishaw v vlogi serijskega morilca z izostrenim vohom (Parfum) premagati trenutno najbolj vroči škotski izvozni produkt, Jamesa McAvoya , ki v Zadnjem škotskem kralju igra zdravnika diktatorja Idija Amina. Načrte lahko angleško govorečemu paru prekrižajo: Sasson Gabai v vlogi provincialnega Izraelca, ki ga bega izgubljeni egipčanski vojaški orkester v filmu Bikur Ha-Tizmoret (Obisk orkestra), Italijan Elio Germano , ki v filmu Moj brat je edinec (Mio fratello è figlio unico) odrašča na poti v življenje kriminala, Srb Miki Manojlović kot lastnik sex-shopa v Irina Palm in francoski veteran Michel Piccoli v Belle Toujours, nekakšnem sequelu klasike Lepotica dneva pod režisersko taktirko Manoela de Oliveire .

Marion Cotillard mnogi omenjajo tudi med nominirankami za oskarja. © Distributer

 

Mirrenova na zlatih globusih in oskarjih ni imela konkurence. Se ji bo zmagoviti niz morda ustavil prav v Evropi? Na to računajo Francozinja Marion Cotillard , ki je v Življenju v rožnatem pooseblja Edith Piaf, britanska veteranka Marianne Faithfull s prepričljivo predstavo kot starajoča se slačipunca v Irina Palm, in Romunka Anamaria Marinca , ki v filmu 4 meseci, 3 tedni in 2 dneva v komunistični Romuniji obupano išče nekoga, ki bi ji naredil ilegalni splav.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.