Količine glutena ni treba označevati

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Proizvajalec mora navesti, ali določen izdelek vsebuje gluten ali ne, ni pa treba navesti količin glutena.
Oglej si celoten članek

Pri označevanju sestavin v določenem izdelku mora proizvajalec navesti, ali izdelek vsebuje gluten ali ne. Vendar pa na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) poudarjajo, da navedba količine glutena ni obvezna.
"Živila, ki so namenjena ljudem, ki so preobčutljivi na gluten oziroma tistim s celiakijo, so označena, predstavljena in oglaševana z izrazom "zelo majhna vsebnost glutena". Ta živila ne smejo vsebovati več kot 100 mg glutena na kilogram živila. Z izrazom "brez glutena" pa so lahko označena in predstavljena le živila, ki ga ne vsebujejo več kot 20 mg/kg," še piše na spletni strani ZPS.

Drugače pa je seveda pri nepakiranih živilih in tistih, ki jih dobimo v restavracijah. Prodajalec je v tem primeru dolžan navesti le sestavine v živilu ali obroku, ne pa tudi količino glutena v živilu, razen če gre za prodajo živil, ki so posebej namenjena ljudem, ki so preobčutljivi na gluten.

Kaj je gluten?

Gluten je rastlinska beljakovina, ki jo vsebujejo pšenica, rž in ječmen (torej tudi večina vrst kruha in žit). Glutena ne vsebujejo divji riž, koruza, ajda, proso, amarant, kvinoja ter sojino in sončnično seme. Gluten je alergen, ki povzroča intoleranco ali preobčutljivost. Iz imena (opisa) živila je razvidno, da so v njem alergeni, ni pa na njem napisano, koliko jih vsebuje (torej količina alergena v živilu ni obvezen podatek).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.