"Ljudje se pogosto ne zavedajo, da so kokice polnozrnata žita ter da zmanjšujejo možnosti za pojav srčne kapi in nekaterih rakavih bolezni. 30 gramov kokic lahko primerjamo s porcijo rjavega riža ali porcijo polnozrnatih testenin," pravi Catherine Collins, glavna nutricionistka v londonski bolnišnici St. George.
Za nižji holesterol
Kokice vsebujejo trikrat več vlaknin kot enaka količina sončničnih semen, zaradi česar podaljšajo občutek sitosti in uredijo prebavo. Poleg tega znižujejo raven krvnega sladkorja, raven slabega holesterola LDL in odpravljajo potrebo po sladkem. Grizljanje kokic vas po besedah Collinsove napolni z energijo, saj vsebujejo tudi zadostne količine vitamina B.
Bogastvo antioksidantov
Kot poroča Daily Mail, se prave zdravstvene koristi pokovke kažejo predvsem v zelo veliki vsebnosti antioksidanta polifenola, ki uničuje proste radikale – škodljive kemikalije, ki pripomorejo k nastanku rakavih bolezni in težav s srcem.
Manj soli
Seveda morate biti, tako kot pri uživanju vseh drugih superživil, tudi pri kokicah zmerni. Za prave zdravstvene učinke se je treba odpovedati čezmernemu soljenju, kokic ne zabelite z maslom in jih ne posipajte s sladkorjem.