Ko estrogen obarva kožo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Obsežnejše enakomerno temne lise so velika lepotna nadloga.
Oglej si celoten članek

"Melazma je vrsta hiperpigmentacije, ki v 95 odstotkih prizadene ženske," pravi specialist dermatovenerolog in dermatohistopatolog Borut Žgavec. Gre za kompleksno motnjo, ki se kaže z obsežnejšimi lisami enakomerno temneje obarvane kože, vzrok za njihov nastanek pa je kombinacija ženskih spolnih hormonov in sončnih žarkov. "Nekatere študije kažejo, da se melazma razvije pri približno 75 odstotkih nosečnic, zaradi te težave pa toži tudi okoli 33 odstotkov žensk, ki jemljejo kontracepcijske tablete," so nam povedali v salonu Dermale. Po njihovih izkušnjah se najpogosteje obarvajo predel zgornje ustnice, nos, čelo in lica.

Nikoli zares ne izgine

Žgavec pojasnjuje, da se melazma kronično ponavlja in jo je treba dolgo zdraviti s kombinacijo več pristopov (laserja, pilingov in zdravil). Težko se popolnoma odpravi, lahko se zmanjša, vendar se ob prenehanju izvajanja preventive (uporaba posebnih mask in krem ter strogo izogibanje soncu) hitro povrne.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.