Solatni prelivi v zmernih količinah
Izdelki, ki so brez maščob, niso nujno najprimernejši. V raziskavah so namreč ugotovili, da
nobeni likopeni ter alfa- in betakaroteni, ki se bojujejo proti rakavim in srčnim obolenjem, ne
morejo biti absorbirani v telo v obliki solatnih prelivov, ki so brez maščob. Malce več se jih
absorbira iz manj kaloričnih prelivov, največ pa iz običajnih. A ne pozabite – prelive uporabljajte
v zmernih količinah.
Slasten in zdrav zajtrk
Preskakovanje zajtrka vas bo pustilo utrujene, kruljenje pa se bo začelo že dopoldne.
Napolnite se z zdravim in slastnim predlogom za zajtrk, poln antioksidantov: v mešalniku do
gladkega zmešajte kozarec navadnega ali vaniljevega jogurta, kozarec in tretjino zamrznjenih jagod,
kivi in banano. Zaužili boste velik kozarec zdravja in 348 kalorij ter le 1,5 grama maščob.
Lešniki kot prva pomoč
Če ste sestradani ob treh popoldne in na izbiro nimate ničesar razen avtomata v pisarni, si
izberite lešnike. Podobno izberite v hotelskem minibaru v sobi, ko ni na voljo nič drugega.
Jogurt namesto kave
Naslednjič, ko se boste pozno popoldne počutili čisto povožene, si namesto kavice raje
privoščite jogurt. Kombinacija beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob in pomembnih hranil v enem
lončku jogurta z manj maščobami vam bo ponudil občutek polnosti in sreče, ki vam ga kava ne more
zagotoviti. Če niste jedli že tri ali štiri ure, vam verjetno pada raven glukoze v krvi. Nov pogon
vam bo dala že manjša količina hranljivih živil.
Zamenjajte živila
Že manjše spremembe na vaših policah v shrambi vas lahko približajo vašemu cilju pri
izgubljanju kilogramov. Kaj morate storiti? Če uporabljate navadno olje, ga zamenjajte z olivnim.
Podobno raje izbirajte tudi polnozrnati kruh. Mesne izdelke v obliki salam raje zamenjajte s tuno v
pločevinki, prešano šunko in govejo pečenko. Navadno mleko zamenjajte s tistim z manj maščobami ali
sojinim.
Zdrava zamrznjena zelenjava
Nič ni manj vabljivo kot predal, poln slabe ''sveže'' zelenjave. V tem primeru je zamrznjena
zelenjava veliko boljša, ima pa tudi večjo hranilno vrednost. Predelovalci hrane zelenjavo navadno
zamrznejo le nekaj ur po tem, ko so jo obrali, in tako ohranijo hranljive sestavine. Po drugi
strani pa sveža zelenjava več dni preživi naložena na tovornjake, preden sploh pride do trgovin.
Pridružite se nam še v ponedeljek, ko končamo naše nasvete. Izvedeli boste še zadnje
informacije, kako boste lahko dokončno
stopili odvečne centimetre in kilogramčke.
Kar ste sejali, boste tudi poželi
Tako, smo že skoraj pri koncu. Ostalo nam je le še nekaj nasvetov, s katerimi vam lahko pomagamo pri izboljšanju življenjskega sloga.