Kar ste sejali, boste tudi poželi

Foto: Žurnal24 Sadje ima manj blagodejnih učinkov kot zelenjava. (Foto: iStockPhoto)
Tako, smo že skoraj pri koncu. Ostalo nam je le še nekaj nasvetov, s katerimi vam lahko pomagamo pri izboljšanju življenjskega sloga.
Oglej si celoten članek
Solatni prelivi v zmernih količinah
Izdelki, ki so brez maščob, niso nujno najprimernejši. V raziskavah so namreč ugotovili, da nobeni likopeni ter alfa- in betakaroteni, ki se bojujejo proti rakavim in srčnim obolenjem, ne morejo biti absorbirani v telo v obliki solatnih prelivov, ki so brez maščob. Malce več se jih absorbira iz manj kaloričnih prelivov, največ pa iz običajnih. A ne pozabite – prelive uporabljajte v zmernih količinah.

Slasten in zdrav zajtrk
Preskakovanje zajtrka vas bo pustilo utrujene, kruljenje pa se bo začelo že dopoldne. Napolnite se z zdravim in slastnim predlogom za zajtrk, poln antioksidantov: v mešalniku do gladkega zmešajte kozarec navadnega ali vaniljevega jogurta, kozarec in tretjino zamrznjenih jagod, kivi in banano. Zaužili boste velik kozarec zdravja in 348 kalorij ter le 1,5 grama maščob.

Lešniki kot prva pomoč
Če ste sestradani ob treh popoldne in na izbiro nimate ničesar razen avtomata v pisarni, si izberite lešnike. Podobno izberite v hotelskem minibaru v sobi, ko ni na voljo nič drugega.

Jogurt namesto kave
Naslednjič, ko se boste pozno popoldne počutili čisto povožene, si namesto kavice raje privoščite jogurt. Kombinacija beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob in pomembnih hranil v enem lončku jogurta z manj maščobami vam bo ponudil občutek polnosti in sreče, ki vam ga kava ne more zagotoviti. Če niste jedli že tri ali štiri ure, vam verjetno pada raven glukoze v krvi. Nov pogon vam bo dala že manjša količina hranljivih živil.

Zamenjajte živila
Že manjše spremembe na vaših policah v shrambi vas lahko približajo vašemu cilju pri izgubljanju kilogramov. Kaj morate storiti? Če uporabljate navadno olje, ga zamenjajte z olivnim. Podobno raje izbirajte tudi polnozrnati kruh. Mesne izdelke v obliki salam raje zamenjajte s tuno v pločevinki, prešano šunko in govejo pečenko. Navadno mleko zamenjajte s tistim z manj maščobami ali sojinim.

Zdrava zamrznjena zelenjava
Nič ni manj vabljivo kot predal, poln slabe ''sveže'' zelenjave. V tem primeru je zamrznjena zelenjava veliko boljša, ima pa tudi večjo hranilno vrednost. Predelovalci hrane zelenjavo navadno zamrznejo le nekaj ur po tem, ko so jo obrali, in tako ohranijo hranljive sestavine. Po drugi strani pa sveža zelenjava več dni preživi naložena na tovornjake, preden sploh pride do trgovin.

Pridružite se nam še v ponedeljek, ko končamo naše nasvete. Izvedeli boste še zadnje informacije, kako boste lahko dokončno stopili odvečne centimetre in kilogramčke.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.