Kakšen žar izbrati?

Foto: Žurnal24 Hrana, pripravljena na klasičnem žaru, ima svojevrstno aromo. Prasketanje ognja
Vroče poletje in dolgi dopustniški dnevi s seboj prinašajo obvezne piknike in peko na žaru. Predstavljamo vam vrste žarov in predloge, kakšnega izbrati.
Oglej si celoten članek

Pred nakupom žara je dobro upoštevati vse pogoje, ki so vam pri ˝grilanju˝ na voljo – kje, kdaj in kako boste žar uporabljali (ali bo denimo za stalno uporabo, ali naj bo prenosni, fiksni, enostavnejši …).

Žar na oglje

  • Navadno je manjše velikosti, zaradi česar je primeren tudi za piknike v naravi (lažje ga tudi zložimo v prtljažnik avtomobila).
  • Uporaba je enostavnejša, traja pa nekoliko dalj časa, da dosežemo primeren ogenj in temperaturo za peko.
  • Hrana, pripravljena na takšnem žaru, ima svojevrstno aromo. Prasketanje ognja in počasna priprava jedi dodata svoj čar.
  • Čiščenje je navadno nekoliko težje in dolgotrajnejše. Uporabljeno oglje dobro pogasimo in zavržemo na ustrezno mesto, namenjeno posebej za to!

 

Plinski žar

  • Prav tako manjše velikosti, na voljo v večih različicah.
  • Primeren tudi za uporabo na balkonu ali terasi, saj ne oddaja dima.
  • Uporaba je morda nekoliko kompleksnejša, saj poleg žara potrebujemo še cev za plin, regulator, tako imenovano objemalko in seveda dotok plina. Pri plinskem žaru se kot ta največkrat uporablja plinska jeklenka, ki ob redni uporabi zdrži do 14 dni, je pa na voljo v plinarnah in posebnih trgovinah s tovrstnim blagom. Ob uporabi tega žara je treba biti še posebej previden, da plin morda ne bi uhajal!
  • Čas pečenja na plinskem žaru je krajši, saj s pomočjo plina hitro dosežemo želeno temperaturo, pa tudi hrana je pripravljena hitreje.
  • Po uporabi površino za pečenje očistimo z vlažno krpo ali gobico za čiščenje.

Električni žar

  • Navadno je nekoliko večji in zato okornejši, posledično je neprimeren za transport in peko v naravi. Kljub temu pa odličen kuhinjski pripomoček, primeren za vrt oziroma večjo teraso.
  • Uporaba je večinoma enostavna, saj razen vtičnice za elektriko ne potrebujemo drugih posebnih pripomočkov. Navadno se prižiga na gumb, možna pa je tudi nastavitev želene temperature.
  • Temperaturo, primerno za peko, dosežemo v sorazmerno kratkem času, tudi jedi so hitro pečene.
  • Čiščenje je dokaj enostavno, po uporabi žar umijemo z vlažno krpo.

 

Vrtni kamin

  • Izredno velik in masiven, je fiksen in nepremičen, namenjen izključno uporabi na vrtu, oziroma zunanjih prostorih.
  • Uporaba je sorazmerno enostavna, za tovrstno peko na žaru potrebujemo le primerno gorivo – lahko je v obliki oglja, posebnih briketov, lesa in papirja.
  • Posebnost kamina je, da se ga lahko uporablja ne glede na vremenske razmere in ne le v času piknikov, uporaba je možna tudi spomladi in jeseni.
  • Čiščenje je morda nekoliko dolgotrajnejše, saj je poleg podlage za pečenje redno treba čistiti tudi ostale dele, denimo dimnik in prostor, kjer zakurimo ogenj.
  • Največji minus predstavlja cena, ki je navadno dokaj zasoljena.

 

Primerjava cen pri različnih ponudnikih: (vse cene so v evrih)

Žar na oglje Plinski žar Električni žar Vrtni kamin
BAUHAUS 29,95 - 269 evrov 87 - 1100 evrov 49 - 239 evrov 99 - 1650 evrov
BAUMAX 11,99 - 199 evrov 30 - 1499 evrov / 119 - 475 evrov
RUTAR / / 30 - 53 evrov /
HARVEY NORMAN / 149 - 790 evrov / /
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.