Kako se rešiti nadležne pesmi?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Si tudi vi včasih ure in ure prepevate refren pesmi, ki vam gre na živce, a si je kar ne morete izbiti iz glave? Znanstveniki pravijo, da so odkrili način, kako nanjo pozabiti.
Oglej si celoten članek

Raziskovalci z Univerze v Washingtonu pravijo, da lahko tako imenovani učinek pokvarjene plošče, ki se kar vrti in vrti v mislih, prekinete in na pesem pozabite s pomočjo reševanja zahtevnih miselnih iger, kot je na primer sodoku. Te delujejo tako, da prisilijo besedilo pesmi, da se odstrani iz delovnega spomina, ki jih nato nadomesti z mislimi, ki so potrebne za reševanje ugank.

A ni vseeno, kakšnih ugank se lotevate. Te ne smejo biti ne prelahke ne pretežke, pravijo raziskovalci in dodajajo, da je ključ v tem, da možganom poiščete pravi izziv. V nasprotnem primeru si lahko pesem znova začnete prepevati. Če vas reševanje miselnih iger in razgibavanje možganov ne veselita, si lahko pomagate z dobro knjigo.

In katere pesmi naj bi bile najbolj nadležne in šle hkrati najbolj v uho? Hiti Lady Gaga, kot so Alejandro, Bad Romance, Just Dance in Paparazzi, pravijo raziskovalci. Prostovoljci pa so si "radi" prepevali tudi hite Beyoncé, Katy Perry in Beatlov.

Lestvica najpogosteje prepevanih:

  • Alejandro – Lady Gaga
  • Bad Romance – Lady Gaga
  • Call Me Maybe – Carly Rea Jepsen
  • Single ladies – Beyoncé
  • She Loves You – The Beatles
  • I Wanna Hold Your Hand – The Beatles
  • SOS – Rihanna
  • You Belong to Me – Taylor Swift
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.