Kako nevarno je pogrevanje špinače?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mnogi so prepričani, da špinače oziroma jedi, ki vsebujejo špinačo, ne smemo pogreti. Drži?
Oglej si celoten članek

Mnogi špinačo in jedi s špinačo, ki jih prejšnji dan niso pojedli, vržejo v smeti, ker naj bi bilo pogrevanje te zelenjave škodljivo. Res je, da špinača vsebuje precej veliko nitratov, ki sicer ne predstavljajo velike nevarnosti. Če pa špinača stoji na sobni temperaturi, se nitrati pretvorijo in v kombinaciji s proteini nastanejo nitrosamini, ki so rakotvorni. Če pa špinačo po segrevanju čim prej shranite v hladilniku, do te pretvorbe ne bo prišlo. Pomembno je tudi, da špinačo na hitro segrejete in ne pogrevate dalj časa na štedilniku. Takoj, ko se malo ohladi, jo pokrijte in dajte v hladilnik.

Jed lahko naslednji dan brez pomislekov pogrejete. Priporočljivo pa je, da špinače ne pogrejete več kot enkrat.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • ode
    19:51 30. September 2017.

    Zelo nevarno. Lahko eksplodira.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.