Kako jajca pobarvati naravno?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ker sintetična barvila za barvanje jajc praviloma vsebujejo zdravju škodljiva azo-barvila, priporočamo, da pirhe tokrat obarvate naravno. Ste že poskusili s teranom, borovnicami ali kavo?
Oglej si celoten članek

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so se lotili barvanja jajc s črno kavo, kurkumo, špinačo, peso, teranom in čajem iz posušenih borovnic, barvanje jajc v čebulnih listih pa so namenoma opustili, saj so rezultati barvanja splošno znani.

Kava

Če želite jajca obarvati rjavo, v hladno vodo stresite toliko kave, kot jo običajno porabite za kuhanje turške kave. Premešajte, dodajte jajca in zelo počasi segrevajte ter kuhajte na minimalni vročini.

Kurkuma

Tako kot kavo, tudi kurkumo v prahu stresite v hladno vodo, premešajte in dodajte jajca. Kuhajte jih počasi in na minimalni vročini. Jajca se bodo obarvala zelo lepo rumeno.

Špinača

Na ZPS so se barvanja jajc s špinačo lotili na več načinov. S svežimi listi, z zamrznjeno in z ekološko pridelano špinačo, z grobo narezano in s sesekljano špinačo. Kljub različnim tehnikam se špinača ni najbolje odrezala, jajca so se le nežno obarvala. Najboljši rezultati so bili pri zamrznjenji ekološki špinači, ki so jo štiri ure namakali v vodi in nato v zelenem soku namakali še vroča jajca.

Pesa

Če želite jajca obarvati nežno rožnato, potem za barvanje uporabite pol kilograma narezane sveže pese, ki jo prelijete z vrelo vodo in skuhate. V rdečem soku nato počasi skuhajte jajca. Na ZPS so poskusili tudi s kuhanjem jajc v pesinem soku, a rezultati niso bili zadovoljivi.

Borovnice

Jajca bodo intenzivno vijolično ali skoraj že črno obarvana, če jih boste skuhali v čaju iz posušenih borovnic. Te med pripravo čaja malo pretlačite z vilicami.

Teran

Za pravi in prav poseben učinek morate jajca skuhati v zelo kvalitetnem teranu, saj se bodo le tako intenzivno obarvala, na njih pa se bodo ustvarili tisočeri kristalčki. Da je kakovost vina, v katerem kuhamo jajca pomembna, so ugotovili tudi na ZPS. Ko so jajca skuhali v poceni teranu, rezultat ni bil pričakovani.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.