Jota za začetnike

Foto: Manca Borko Grimšič
Foto: Manca Borko Grimšič
V jesenskih dneh zapaše jota. Če se priprave še nikoli niste lotili sami, ste klinili prav. Uspelo vam bo s pomočjo spodnjega recepta.
Oglej si celoten članek

Sestavine:

  • 500 g kislega zelja
  • 4 listi lovorja
  • črni poper v zrnu
  • 200 g prekajenih suhih reberc
  • 300 g fižola češnjevca
  • 1 šopek peteršilja
  • 4 stroki česna
  • 2 čebuli
  • 300 g krompirja
  • 2 žlici olja
  • 2 žlici moke
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • sol

Priprava:

Fižol čez noč namočimo v hladni vodi. Fižole, ki priplavajo na vrh, zavržemo. Naslednji dan ga precedimo in v novo vodo dodamo dva lovorova lista, nekaj poprovih zrn, eno celo čebulo, dva olupljena stroka česna in šopek peteršilja. Kuhamo ga približno uro in pol, vendar ne čisto do konca. V drug lonec damo zelje, nekaj poprovih zrn, dva lovorova lista, narezano šunko in solimo ter prelito s hladno vodo kuhamo približno 45 minut. Petnajst minut, preden je zelje kuhano, v osoljeni vodi skuhamo še narezan krompir. Nato vse sestavine združimo – fižol, iz katerega smo pobrali dodatke, a pustili skoraj vso vodo, ter odcejeno zelje in krompir. Dodamo paradižnikovo mezgo in kuhamo deset minut. Drugo čebulo medtem nasekljamo in na olju prepražimo skupaj z na kocke narezanim mesom rebrc. Pomokamo, in preden moka porumeni, dodamo česen. Ko zadiši, zalijemo z nekaj žlicami od kuhanja fižola prihranjene vode. Primešamo joti, še malo pokuhamo in postrežemo.

Nasvet:

Nekateri kuharji svetujejo, da joti, če jo nameravate naslednji dan pogreti, krompirja ne primešate takoj. V resnici večina naših babic krompir doda takoj, čeprav nameravajo jed naslednji dan pogreti. Kot vse enolončnice pa je jota dan po kuhanju običajno še boljša kot pravkar kuhana.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.