Strokovnjaki iz Združenih držav Amerike so prepričani, da so sestavine, ki jih najdemo v morski
hrani, pomembne za otrokov normalen razvoj, za to, da se lepo redi in raste, ter za normalen razvoj
njegovih možganov.
Pri raziskavi je sodelovala skupina štirinajstih strokovnjakov in nutricistov, ki so
ugotavljali tudi, kako morska hrana vpliva na matere. Prišli so do ugotovitev, da so bile doječe
matere in nosečnice, ki so pojedle več rib, bolj zdrave od tistih, ki rib niso uživale. Zakaj? Ribe
so namreč pomemben vir maščobnih kislin omega 3, ki pa jih drugače zelo težko užijemo. Zato je
morska hrana še posebno priporočljiva za zdravje nosečnic in normalen razvoj dojenčka. Tako se
njegove motorične sposobnosti izražajo veliko hitreje, dokazano pa je tudi, da so takšni otroci
ponavadi pametnejši in dojemljivejši za nekatere stvari.
Strokovnjaki zato med nosečnostjo in po njej priporočajo predvsem lososa, tuno, sardine,
jastoga, morske rakce in školjke. Nekaterih rib pa naj se nosečnice zaradi vsebnosti določenih
snovi raje izogibajo.
"Takšni ribi sta predvsem morski pes in mečarica," pove strokovnjak, ki je sodeloval pri
raziskavi.
"Ribi sta sicer zdravi, toda za nosečnice ne tako zelo priporočljivi."
Thomas Brenna, nutricist, ki je sodeloval pri raziskavi, pa opozarja na količino
morske hrane:
"Ni treba, da nosečnice pojejo kilogram morske hrane na teden, da bi se njihovi dojenčki
normalno razvijali. Priporočljivo je, da v svoje telo
vnesejo
ravno pravšnjo količino maščobnih kislin in drugih snovi, ki jih potrebujejo za normalen razvoj
dojenčka in za svoje zdravje."
Jejte več rib
Nosečnice in doječe matere bi morale na teden pojesti vsaj 500 gramov rib ali drugih morskih sadežev, da se bodo njihovi novorojenčki razvijali normalno.