Antibakterijska kemikalija triklosan, ki jo najdemo v večini zobnih past, mil in plastičnih embalaž, naj bi spodbujala razvoj odpornosti pri najbolj razširjenih bakterijah, ki jih do zdaj znani antibiotiki zato ne bi mogli več uničiti. To so potrdile tako raziskave ameriškega združenja za hrano in zdravila FDA kot Znanstveni komite za varstvo potrošnikov (SCCS) Evropske unije (EU).
Kmalu spremembe
Uporaba triklosana v embalažah živil bo v EU prepovedana od 1. novembra 2011, v kozmetičnih izdelkih pa je še vedno prisoten. Zadnje strokovno mnenje SCCS je, da je pri rabi te kemikalije v kozmetične namene potrebna previdnost.
Pazljivo z losjoni
EU je sicer že lani priporočila omejitev vsebnosti triklosana v kozmetičnih izdelkih na 0,3 odstotka. V uradnem strokovnem mnenju ob tem odsvetuje uporabo v izdelkih, ki po nanosu ostanejo na koži, saj se kemikalija z večkratnimi nanosi nabira in pronica v telo do zdravju
nevarne ravni.
Draži kožo in oči
Kemikalija spodbuja razvoj odpornosti bakterij, poleg tega pa je nevarna predvsem za sluznico in kožo. Različne študije po svetu so pokazale tudi njen vpliv na delovanje ščitnice.