Shranjevanje:
- Izberite hitre postopke“Pri pripravljanju hrane za ozimnico je najpomembnejše, da izbiramo čim hitrejše postopke konzerviranja, saj tako živila ohranijo največ hranilne vrednosti,” pravi strokovnjakinja za prehrano Mojca Koman.
- Pazite na raznovrstnost “Ena vrsta sadja ali zelenjave ni dovolj za ohranjanje zdravja,” poudarja Komanova. Zato je pomembno, da ozimnico sestavite iz čim več različnih živil.
- Ne shranite je preveč Še tako dobro shranjena živila po enem letu začnejo izgubljati pomembne snovi ali se kvariti. S količinami zato ne pretiravajte in jih shranite le toliko, kolikor jih boste predvidoma pojedli v eni zimi.
- Izbirajte domače Najbolj zdrava ozimnica je vedno tista, ki je pridelana na domačem vrtu in brez uporabe škodljivih sredstev. Če te možnosti nimate, se odločite za nakup lokalnih, sezonskih in ekoloških pridelkov.
Rdeča pesa za ženske
“Ženske so zaradi pomanjkanja železa lahko pozimi še bolj utrujene in dovzetne za virusna obolenja, zato jim z železom in flavonoidi bogata rdeča pesa takrat pride zelo prav,” pravi Mojca Koman. Še posebno priporočljiv je sok te rastline.