"Značilnost istrske kuhinje je uporaba domače zelenjave, veliko imamo dišavnic in začimb, osnovi pa sta oljčno olje in vino," je povedal Peco iz restavracije Tri vdove v Piranu. Poudaril je, da je na Obali veliko morske hrane, v notranjosti pa prevladujejo zelenjavne jedi in testenine, vendar konkretne ločnice med kuhinjama več ni. "Zelenjava ima zaradi veliko sonca in bližine morja prav poseben okus," je dodal.
Izogibajte se zmrznjenim
Peco nam je zaupal tudi kuharski trik pri pripravi morske hrane: "Svetujem, da vedno uporabite sveže morske sadeže in se izogibate zmrznjenim, saj boste tako ohranili aromo. Kadar pripravljate rakce, jih kuhajte ali pecite cele, saj bodo imeli boljši okus, kot če bi pripravili očiščene zadke. Tudi če pečete rake na žaru, jih ne odpirajte," je pojasnil.
Iz glav naredite fondi
Rakce izkoristite v celoti. "Uporabite tudi glave. Iz njih skuhajte fondi, jušno osnovo, s katero nato zalijete različne omake. Uporablja se recimo tudi pri pripravi rižot ali škampov na buzari," je sklenil Peco.