Istrska kuhinja

Foto: Žurnal24 Na Obali je okoli 50 odstotkov morskih sadežev z Jadrana. (Foto: Shutterstock)
Osnovi istrske kuhinje sta oljčno olje in vino. Pri kuhanju uporabite sveže morske sadeže.
Oglej si celoten članek

"Značilnost istrske kuhinje je uporaba domače zelenjave, veliko imamo dišavnic in začimb, osnovi pa sta oljčno olje in vino," je povedal Peco iz restavracije Tri vdove v Piranu. Poudaril je, da je na Obali veliko morske hrane, v notranjosti pa prevladujejo zelenjavne jedi in testenine, vendar konkretne ločnice med kuhinjama več ni. "Zelenjava ima zaradi veliko sonca in bližine morja prav poseben okus," je dodal.

Vino lahko pokvari okus morske hrane. Čeprav nepisano pravilo pravi, da z morsko hrano pijemo rdeče vino, japonski etnologi opozarjajo, da ima lahko tovrstna hrana neprijeten okus, če vino vsebuje preveč železa (več kot dva miligrama).

Izogibajte se zmrznjenim
Peco nam je zaupal tudi kuharski trik pri pripravi morske hrane: "Svetujem, da vedno uporabite sveže morske sadeže in se izogibate zmrznjenim, saj boste tako ohranili aromo. Kadar pripravljate rakce, jih kuhajte ali pecite cele, saj bodo imeli boljši okus, kot če bi pripravili očiščene zadke. Tudi če pečete rake na žaru, jih ne odpirajte," je pojasnil.

Iz glav naredite fondi
Rakce izkoristite v celoti. "Uporabite tudi glave. Iz njih skuhajte fondi, jušno osnovo, s katero nato zalijete različne omake. Uporablja se recimo tudi pri pripravi rižot ali škampov na buzari," je sklenil Peco.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.