Inkvizicija odkriva svoje skrivnosti

Foto: Žurnal24 Vatikan.
V Rimu so odprli razstavo, na kateri so prvič doslej javno razstavljeni več stoletij stari dokumenti o inkviziciji.
Oglej si celoten članek

Iz razstavljenih predmetov se je mogoče predstavljati, kako je Vatikan nekoč prek inkvizicije želel sistematično prevzeti nadzor nad mnogimi sferami javnega življenja, tudi takimi, ki z vero nimajo nobene povezave. Arhivi nekdanjega Svetega urada so bili dolga stoletja skrbno varovana skrivnost. Leta 1998 je Vatikan strokovnjakom prvič dovolil vpogled v dokumente, sedaj pa jih je predstavil tudi javnosti.

Med drugim si je mogoče ogledati tudi štiri stoletja star dokument s kar 1.611 navodili inkvizitorjem, kako naj kar najbolj učinkovito opravljajo svoje delo. Poleg tega so tudi ukazi o zasledovanju inkvizitorjev med opravljanjem njihovih nalog. Na ogled je tudi koledar iz leta 1708, ki prikazuje urnik verskih sodelavcev, ki so pomagali v rimskih bolnišnicah in kasneje ustanovili bolnišnico Svetega duha. Ta v Rimu deluje še danes.

Niso uničili vsega
Odredbe in odloki inkvizicije so bili natisnjeni na izredno trpežen material, ki so ga v vatikanskih ustanovah izdelovali z recikliranjem tkanin. Mnogi dokumenti so bili kljub temu uničeni, ko jih je zaplenila Napoleonova vojska. Francoska vlada je dokumente po padcu Napoleona sicer v začetku 19. stoletja želela vrniti, vendar bi bili stroški transporta takrat ogromni. Iz Rima je prišel ukaz, naj se številne dokumente zažge. Kljub vsemu so mnogi dokumenti o pomembnih procesih, tudi proti Galileiu, imeli duplikate, ki so bili shranjeni v lokalnih cerkvah in drugih institucijah.

Prav proces proti Galileu je eden najbolj znanih v obdobju inkvizicije. Ta je v spor s Cerkvijo prišel zaradi podpore ugotovitev Nikolaja Kopernika, da se Zemlja vrti okoli Sonca in ne obratno, kot so trdili v Vatikanu. Šele leta 1992 je takratni papež Janez Pavel II. proces proti Galieliu iz 17. stoletja označil kot napako.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.