Kadar govorimo o zdravi prehrani, ne moremo mimo sredozemske kuhinje, ki vsebuje predvsem ribe, sadje in zelenjavo. Tovrstna prehrana zmanjšuje verjetnost nastanka srčno-žilnih bolezni in tudi sladkorne bolezni tipa 2, je pa tudi nizkokalorična.
Skandinavski raziskovalci pa so že pred leti ugotovili, da sredozemska živila le redkokdaj zaidejo na krožnike prebivalcev severnih predelov Evrope, zato so razvili svoj prehranjevalni sistem, ki je prav tako zelo zdrav, vsebuje pa le lokalna živila.
Kaj je na jedilniku?
Dieta temelji predvsem na gomoljni zelenjavi - korenju in zeleni - zelju, sadju in jagodičevju ter ribah (sveže, konzervirane ali dimljene ribe). Dovoljene so tudi rastlinske maščobe in ogljikovi hidrati, na primer v obliki krompirja, in tudi polnozrnati izdelki. Zelo priljubljena je rž.
Pijte vodo ali nesladkan čaj, izogibati pa se je treba rdečemu mesu, živalskim maščobam, alkoholu in sladkarijam.
Med to dieto, ki je bogata z vlakninami, zapletenimi ogljikovimi hidrati in omega 3 maščobnimi kislinami, ne boste občutili napadov lakote, po obroku pa boste zelo dolgo siti. Uspeh je zagotovljen.
Najboljša je tista francoska, že od vekomaj znana: mn žri. Po ajurvedi pa: jej tako malo, kolikor moreš malo, naenkrat …
Predvsem bo nordijska dieta uspešna, če v naše kraje preselijo njihove cene.