Hrvatje so dobili svoj koktajl: Crocktail

Foto: Revija Kongres
Foto: Revija Kongres
Hrvaški barman je za svojo domovino izdelal prvi nacionalni koktajl, ki ga ponujajo že v 30 lokalih na Hrvaškem.
Oglej si celoten članek

Marin Nekić, večkrat nagrajeni hrvaški barman, je prišel na idejo za prvi hrvaški nacionalni koktajl, ki ga je poimenoval kar Crocktail. Med svojimi potovanji po mednarodnih barmanskih tekmovanjih je namreč preučeval zgodovino različnih pijač in receptov za koktajle, ki so značilni za nekatere države. Ugotovil je, da večina svetovno znanih koktajlov kot so mojito, capirinha ali cuba libre, vsebuje lokalne, celo avtohtone sestavine, ki so značilne za regije, kjer so jih izumili. Ko je razmišljal o Hrvaški, je prišel do zaključka, da nobena pijača ali koktajl ni mednarodno prepoznan kot tipično hrvaški. "Ena prvih stvari, ki jih turisti spoznajo na določeni lokaciji, sta lokalna hrana in pijača. Pri tem pa so takšne zgodbe priložnost za povezovanje različnih industrij, kar bi lahko prineslo celo zaslužek," je za revijo Kongres povedal Nekić.

Po treh letih raziskovanja je tako prišel do recepta za Crocktail – hrvaški nacionalni koktajl, ki vsebuje samo lokalne sestavine. Osnova je liker z najdaljšo tradicijo na hrvaškem, zadarski Maraschino. Maraschino, ki ga izdelujejo iz avtohtone vrste višenj, naj bi dalmatinski menihi kot zdravilo uporabljali že v 16. stoletju. Ostale sestavine so višnjev sok, limonin sok in prav tako v Dalmaciji popularni arancini – s sladkorjem obliti prigrizki iz olupkov pomaranč.

Crocktail trenutno ponuja okoli 30 lokalov na Hrvaškem. Nekić upa, da bodo pristojne instutucije na Hrvaškem zaznale potencial takšne ideje, saj bo moral za mednarodni uspeh Crocktail najprej postati del nacionalne kulture pitja.

Sestavine:

  • 5 cl Maraschina
  • 3 cl svežega limoninega soka
  • 3 cl višnjevega soka (po možnosti avtohtone višnje maraska)
  • sveža pomarančna lupinica
  • arancini
  • višnje

Priprava:

V kozarec naribamo malo pomarančne lupinice, dodamo nekaj zdrobljenega ledu, nato ga prelijemo s tekočimi sestavinami v vrstnem redu, kot so navedene zgoraj. Vsebino narahlo premešamo z žlico in dekoriramo z arancini in višnjami.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.