Sestavine:
- 4 jabolka
- 4 žlice rozin
- 4 žlice ruma
- 30 g masla
- 3 žlice ovsenih kosmičev
- 5 žlic kristalnega sladkorja
- 5 žlic sladke smetane
Priprava:
Za hrustljavo jabolko z rozinami najprej rozine za uro ali dve namočimo v rum. Jabolkom odrežemo zgornji del (kot pokrovček), odstranimo pečke. Spodnji del jabolk odrežemo tako, da lahko sadeži lepo stojijo.
V ponvi stopimo maslo, vanj vsujemo ovsene kosmiče in sladkor. Ovsene kosmiče rahlo popražimo oziroma karameliziramo sladkor; medtem nenehno mešamo.
Posodo vzamemo s kuhališča in umešamo sladko smetano. Na koncu dodamo marinirane rozine.
Pekač namastimo z maslom in posipamo z drobtinami. Jabolka postavimo v pekač, jih napolnimo z nadevom in pokrijemo s "pokrovčkom".
Hrustljavo jabolko z rozinami pečemo pri 220 stopinjah Celzija okoli pol ure.
Nasvet:
K hrustljavim jabolkom z rozinami se odlično poda vaniljeva krema. Za pripravo pečenih jabolk so najprimernejše vrste boskop, royal gala ali idared.