Sestavine:
- 4 jabolka
- 4 žlice rozin
- 4 žlice ruma
- 30 g masla
- 3 žlice ovsenih kosmičev
- 5 žlic kristalnega sladkorja
- 5 žlic sladke smetane
Priprava:
- Za hrustljavo jabolko z rozinami najprej rozine za eno do dve uri namočimo v rum. Jabolkom odrežemo zgornji del (kot pokrovček), odstranimo peške. Spodnji del jabolka odrežemo tako, da lahko sadež lepo stoji.
- V ponvi stopimo maslo, vanj vsujemo ovsene kosmiče in sladkor. Ovsene kosmiče rahlo popražimo oz. karamaliziramo sladkor, medtem neprestano mešamo.
- Posodo vzamemo s kuhališča in umešamo sladko smetano. Na koncu dodamo še marinirane rozine.
- Pekač namastimo z maslom ter posipamo z drobtinami. Jabolka postavimo v pekač, jih napolnimo z nadevom in pokrijemo s "pokrovčkom".
- Hrustljavo jabolko z rozinami pečemo pri temperaturi 220°C ca. 30 minut.
Nasvet:
K hrustljavim jabolkom z rozinami se odlično poda vanilijeva krema. Za pripravo pečenih jabolk so najprimernejše vrste Boskop, Royal Gala ali Idared.